Pieczenie własnego chleba-porady dla początkujących


Nic nie może równać się z zapachem świeżo pieczonego chleba w domu. Nic też nie zastąpi nam wspaniałego chleba domowego. Niesamowity rozwój piekarnictwa w obecnych czasach spowodował, że niewiele osób wypieka pieczywo. Najczęściej kupujemy smaczny chleb wiejski, chleb baltonowski, czy na przykład chleb z kminkiem, ale często też tęsknimy za wyjątkowym smakiem i zapachem chleba wiejskiego, który wypiekały nasze babcie. Możemy jednak nieco się postarać i sami spróbować domowego wypieku chleba.
Do zrobienia własnego chleba potrzebujemy zakwas lub drożdże. Chleb na zakwasie jest oczywiście zdrowszy, jednak pieczenie chleba na drożdżach jest znacznie prostsze, dlatego przygodę z wypiekanie chleba lepiej zacząć od pieczenia na drożdżach.
To, czy chleb nam się uda w dużej mierze zależy od odpowiedniego wyrobienia ciasta chlebowego, tak istotnego zwłaszcza w przypadku chleba pszennego. Chleb żytni, czy mieszany z mąką żytnią nie potrzebuje tak dokładnego wyrobienia, gdyż nie zawiera on glutenu, który podczas wyrabiania się wiąże i nadaje elastyczności ciastu.
Kolejnym istotnym etapem jest odpowiednie wyrastanie ciasta. Niedostatecznie wyrośnięty chleb będzie twardy i może opaść. Ciasto na żytni chleb wiejski wlewamy bezpośrednio do foremki, w której będziemy go później piekli. Pamiętać należy, aby ciasto w foremce sięgało do jej połowy, gdyż będzie jeszcze w niej wyrastało. Do wyrastania chleba pszennego polecam zakup koszyczka, który nada też ładnego kształtu chleba wiejskiego.
Przed włożeniem do piekarnika należy wyrośnięty chleb pszenny(żytni ma bardziej płynną konsystencję) naciąć ostrym nożem, by podczas pieczenia nie popękał. Dobrze jest też „naparować” piekarnik wkładając do niego na przykład miskę z wodą, aby chleb podczas pieczenia miał wilgoć. Chleby wkładamy do wysoko nagrzanego piekarnika (nawet 250 stopni), a dopiero po około 15 minutach zmniejszamy temperaturę.
Po upieczeniu zawsze wyciągamy gorący jeszcze chleb z foremki, aby odparował i wystygł. Najlepiej wyłożyć go na drewnianą kratkę, by spód chleba miał dostęp do powietrza i nie wilgotniał.
Najważniejsza rada dotycząca początków pieczenia chleba, to nie poddać się po pierwszym nieudanym wypieku. Zdarzyć się to może zawsze i każdemu, ale przecież według dewizy „trening czyni mistrza wkońcu się nam uda, a wspaniały własny chleb wynagrodzi nam wysiłek podejmowanych prób.  

Komentarze