Przeglądając wszelkie artykuły dotyczące
pieczenia chleba, ma się wrażenie, że jest to niezwykle skomplikowana sprawa.
Tu piszą tak, w innym miejscu jeszcze inaczej, a my wciąż mamy mętlik w głowie.
Nazwy też swoje robią, a to chleb baltonowski na drożdżach, w innym miejscu na drożdżach
i zakwasie, podobnie chleb wiejski, chleb domowy. Masa receptur i pomysłów.
Wychodzi więc na to, że pierwszą rzeczą w pieczeniu chleba, będzie odważne
podjęcie wyzwania i nie zrażanie się początkowymi kłopotami.
Warto na początek przemyśleć jaki chleb
chcemy upiec, z jakiej mąki będzie zarobione ciasto i czy chcemy użyć do niego
drożdży czy zakwasu. Chleby z mąki razowej i na zakwasie są uznawane za lepsze
i zdrowsze, ale nie powinny one być najczęściej spożywanymi. Na początek warto
zdecydować się na upieczenie chleba mieszanego, pszenno – żytniego na drożdżach.
Drożdże są mniej czasochłonne, a rozczyn prostszy do wykonania niż zakwas. Wymaga
on odpowiedniego potraktowania, czyli hodowli przy określonych warunkach. Można
wykorzystać gotowy i paczkowany zakwas, jednak - jak twierdzą tradycjonaliści –
lepszy jest ten naturalny.
Oprócz doboru składników, ważną rzeczą
jest wybór odpowiedniego naczynia do wyrastania, względnie do pieczenia chleba.
Należy pamiętać, że ciasto po wyrobieniu będzie jeszcze rosnąć, potrzebne więc będzie
odpowiednio wysokie naczynie. Możemy do tego wykorzystać specjalne koszyki –
wersja dla bardziej wymagających – lub duże sitka albo durszlaki wyłożone
ścierką i obsypane mąką. Takie ciasto ma wówczas możliwość oddychania.
Dzięki takim zabiegom ciasto nie rozejdzie się na boki. W zależności od rodzaju
i konsystencji ciasta, można je od razu przełożyć do formy lub naczynia, które
posłuży nam do upieczenia chleba. Tych ostatnich jest zresztą ogromny wybór.
Ceramiczne i żeliwne dobrze wpływają na wilgotność chleba, ale warto zaopatrzyć
się też w dobrą keksówkę, gdyż są nieco tańsze i świetnie sprawdzą się na
początku naszej piekarniczej drogi.
Na początek warto wybrać dwa lub trzy proste przepisy. Może
to być zwykły chleb albo w ulepszonej wersji jak chleb z makiem, chleb z
kminkiem lub innymi dodatkami. Pozwoli to nam zdobyć pierwsze umiejętności, niezbędne
w dalszej przygodzie z pieczeniem chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz