Pierogi z kapustą smakują wybornie, jednak dla odmiany
można pokusić się o przygotowanie pasztecika z kapustą. Specjał ten różni się
od pierogów tym, że jest przygotowywany na cieście drożdżowym lub na cieście półfrancuskim.
Paszteciki z kapustą świetnie sprawdzają się jako dodatek do barszczu lub też w
wersji solo.
Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej, szklanka suszonych grzybów, 2 cebule, 1 szklanka
tartej włoszczyzny, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól),
masło do smażenia
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 200 ml letniego mleka, 3 żółtka, 150 g
masła, łyżeczka cukru, odrobina soli
Wykonanie farszu:
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości i drobno pokroić. Kapustę
przepłukać w wodzie, drobno posiekać i udusić razem z utartą włoszczyzną oraz
przyprawami. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy się
zeszkli, wrzucić grzyby i podsmażać kilka minut. Podsmażone grzyby dodać do
uduszonej kapusty i wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Odmierzyć
połowę ilości mleka, zalać drożdże i wsypać dwie łyżki mąki i wszystko
wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu
dodać resztę mąki, żółtka, resztę mleka i sól. Dokładnie wyrabiać, dodać
rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Końcowy etap:
Z gotowego ciasta należy rozwałkować wąskie prostokąty. Na środku, wzdłuż
prostokąta układać nadzienie i zawinąć w rulon. Ciąć równej wielkości kawałki.
Paszteciki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, podwinięciem ciasta do
spodu. Paszteciki można posmarować mlekiem lub jajkiem, będą błyszczące.
Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor w temperaturze
180 – 200 stopni przez około 30 minut.
Pasztecik z
kapustą to nie tylko świąteczno – wigilijny specjał. Sprawdzi się też idealnie
jako wersja na smaczny niedzielny obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz