Paszteciki z kapustą

Pierogi z kapustą smakują wybornie, jednak dla odmiany można pokusić się o przygotowanie pasztecika z kapustą. Specjał ten różni się od pierogów tym, że jest przygotowywany na cieście drożdżowym lub na cieście półfrancuskim. Paszteciki z kapustą świetnie sprawdzają się jako dodatek do barszczu lub też w wersji solo.

Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej, szklanka suszonych grzybów, 2 cebule, 1 szklanka tartej włoszczyzny, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól), masło do smażenia
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 200 ml letniego mleka, 3 żółtka, 150 g masła, łyżeczka cukru, odrobina soli

Wykonanie farszu:
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości i drobno pokroić. Kapustę przepłukać w wodzie, drobno posiekać i udusić razem z utartą włoszczyzną oraz przyprawami. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić grzyby i podsmażać kilka minut. Podsmażone grzyby dodać do uduszonej kapusty i wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Odmierzyć połowę ilości mleka, zalać drożdże i wsypać dwie łyżki mąki i wszystko wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, żółtka, resztę mleka i sól. Dokładnie wyrabiać, dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Końcowy etap:
Z gotowego ciasta należy rozwałkować wąskie prostokąty. Na środku, wzdłuż prostokąta układać nadzienie i zawinąć w rulon. Ciąć równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, podwinięciem ciasta do spodu. Paszteciki można posmarować mlekiem lub jajkiem, będą błyszczące. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 – 200 stopni przez około 30 minut.

Pasztecik z kapustą to nie tylko świąteczno – wigilijny specjał. Sprawdzi się też idealnie jako wersja na smaczny niedzielny obiad.

Komentarze