Paszteciki z kapustą i grzybami



  Paszteciki z kapustą i grzybami mi osobiście kojarzą się, jako dodatek do barszczu czerwonego, który podawany jest podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie musimy czekać do świąt, żeby zjeść przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Możemy to zrobić każdego innego dnia roku. Jeżeli przejdziemy do wykonania to możemy zostawić sobie wszystko na ten sam dzień, ale również można farsz przygotować dzień przed przygotowaniem pasztecików. Poniżej prezentuje przepis na przepyszne krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami.
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki tortowej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 125 g masła;
- pół szklanki kwaśnej śmietany;
- łyżka proszku do pieczenia;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki soli;
FARSZ DO PASZTECIKÓW:
- garść suszonych grzybów;
- 300 g kiszonej kapusty;
- jedna cebula;
- szczypta soli do smaku;
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego również do smaku;
- pół łyżeczki kminku mielonego;
- jedna łyżeczka majeranku;
- olej do smażenia;
Dodatkowo:
- żółtko (którego będziemy używać do smarowania pasztecików);
- łyżka śmietany;
- łyżka białego sezamu;
- łyżka czarnego sezamu;
  Przejdźmy teraz do wykonania. Zacznijmy od farszu do naszych pasztecików. Musimy staranie wypłukać grzyby a następnie zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Potem gotujemy je do miękkości w wodzie, może być ta, w której się moczyły. Studzimy, odsączamy na sitku i dość drobno siekamy. Kolejnym krokiem jest przełożenie kapusty Kiszonej do garnka, wlanie wody i jej zagotowanie. Potem dodajemy kminek i gotujemy to, do momentu, kiedy kapusta nam zmięknie. Odstawiamy aż wystygnie i kolejnym krokiem jest staranne odciśnięcie wody, a kapustę musimy posiekać. Musimy teraz obrać i opłukać cebulę, potem drobno siekamy i smażymy na oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie mieszamy.
  Przejdźmy teraz do części ze zrobieniem ciasta. Na początku przesiewamy mąkę na stolnicy, dodajemy zimne masło i to siekamy nożem. Następnie dorzucamy wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy wszystkie części na prostokąt i na środku każdego układamy farsz a potem nasze ciasto zwijamy w wałeczek. Owe wałeczki kroimy podobnie jak np. kopytka. Teraz kładziemy paszteciki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypujemy sezamem. Potem pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku do lekkiego zrumienienia. I to tyle, jeżeli chodzi o przygotowanie pysznych pasztecików z kapustą i grzybami. Smacznego!

Komentarze