Nadchodzi jesień a wraz z nią
dojrzewają najlepsze polskie jabłka. To owoce, które od wielu lat
wykorzystywane są do wypieku pysznych ciast.
Oprócz tradycyjnej szarlotki,
choć ta zawsze jest dobra możemy upiec z tymi owocami znakomitą roladę
jabłkową. Co prawda na tym blogu pisałam już o roladzie jabłkowej, ale dzisiaj
chcę przedstawić nieco inną jej odsłonę.
Rolada jabłkowa może być pieczona
razem z jabłkami nakładając surowe owoce na ciasto i razem je piekąc. O takiej
właśnie roladzie jabłkowej pisałam poprzednio. Tym razem opiszę roladę, która
nie koniecznie musi być przełożona jabłkami. Ciasto, które będziemy później
zawijać możemy posmarować też innymi owocowymi konfiturami, czy masami. Możemy
w ten sposób zrobić na przykład roladę morelową, czekoladową w zależności od
tego, czym posmarujemy nasze ciasto po jego rozwinięciu.
Składniki na roladę:
5 żółtek, 7 białek, 15 dag cukru
pudru, 10 dag mąki, 1 łyżka octu, cukier waniliowy
Składniki na masę jabłkową:
8 dużych jabłek, ½ szklanki
cukru, 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie rolady jabłkowej:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając
ocet. Ubić pianę z białek, wyłożyć na nią żółtka, dodać przesianą mąkę, cukier
waniliowy i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na kwadratową blachę wyłożoną
pergaminem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone,
lekko rumiane i jeszcze gorące ciasto wyjąć z blaszki i zwinąć ze ściereczką w
rulon.
Jabłka zetrzeć na tarce,
przełożyć do rondelka i podlać odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu, często
mieszając, aby się nie przypaliło. Do jabłek wsypać cukier i galaretkę w
proszku, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Przestudzoną lekko tężejącą
masę jabłkową wyłożyć na rozwinięte ciasto biszkoptowe i ponownie delikatnie
zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Lekka rolada jabłkowa to
znakomity nieco inny, niż szarlotka pomysł na wypiek z jabłkami.
Komentarze
Prześlij komentarz