Nieco inna rolada jabłkowa


Nadchodzi jesień a wraz z nią dojrzewają najlepsze polskie jabłka. To owoce, które od wielu lat wykorzystywane są do wypieku pysznych ciast.
Oprócz tradycyjnej szarlotki, choć ta zawsze jest dobra możemy upiec z tymi owocami znakomitą roladę jabłkową. Co prawda na tym blogu pisałam już o roladzie jabłkowej, ale dzisiaj chcę przedstawić nieco inną jej odsłonę.
Rolada jabłkowa może być pieczona razem z jabłkami nakładając surowe owoce na ciasto i razem je piekąc. O takiej właśnie roladzie jabłkowej pisałam poprzednio. Tym razem opiszę roladę, która nie koniecznie musi być przełożona jabłkami. Ciasto, które będziemy później zawijać możemy posmarować też innymi owocowymi konfiturami, czy masami. Możemy w ten sposób zrobić na przykład roladę morelową, czekoladową w zależności od tego, czym posmarujemy nasze ciasto po jego rozwinięciu. 
Składniki na roladę:
5 żółtek, 7 białek, 15 dag cukru pudru, 10 dag mąki, 1 łyżka octu, cukier waniliowy
Składniki na masę jabłkową:
8 dużych jabłek, ½ szklanki cukru, 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie rolady jabłkowej:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając ocet. Ubić pianę z białek, wyłożyć na nią żółtka, dodać przesianą mąkę, cukier waniliowy i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na kwadratową blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone, lekko rumiane i jeszcze gorące ciasto wyjąć z blaszki i zwinąć ze ściereczką w rulon.   

Jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka i podlać odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliło. Do jabłek wsypać cukier i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Przestudzoną lekko tężejącą masę jabłkową wyłożyć na rozwinięte ciasto biszkoptowe i ponownie delikatnie zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Lekka rolada jabłkowa to znakomity nieco inny, niż szarlotka pomysł na wypiek z jabłkami. 

Komentarze