Dietetyczne ciasto orkiszowe z jabłkami


O tym, że pieczywo orkiszowe jest bardzo zdrowe wiadomo chyba wszystkim. Z tak zdrowej i odżywczej mąki orkiszowej możemy wypiekać przecież nie tylko chleb, czy używać jej, jako domieszka do innych mieszanych rodzajów chleba. Możemy upiec z niej także zdrowe ciasto orkiszowe. Na takie właśnie dietetyczne ciasto orkiszowe, którym poczęstowała mnie ostatnio koleżanka podam dzisiaj przepis. Dodane orzechy oraz jabłka do ciasta orkiszowego dodatkowo je wzbogacą w witaminy i minerały, a jego wartość kaloryczna jest też niezbyt duża. Jeżeli zamiast cukru użyjemy słodziku to będzie ono też doskonałym deserowym ciastem orkiszowym dla diabetyków. 
Składniki na ciasto orkiszowe:
1 szklanka orzechów włoskich, 1,5 szklanki mąki orkiszowej, 150 gram zimnego masła, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szklanka ksylitolu (cukier brzozowy), 3 żółtka.
Składniki na nadzienie:
8 małych jabłek, 3 łyżki masła, 3 łyżki syropu miodowego lub miodu.
Składniki na piankę:
3 białka, 3 łyżki ksylitolu lub cukru.
Przygotowanie ciasta orkiszowego:
Orzechy prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie mielimy je w młynku.  W misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz mąkę ze zmielonych orzechów i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy krótko do powstania kruszonki, a następnie wbijamy po jednym żółtku. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wykrawając gniazda nasienne. Prażymy z masłem, aż staną się miękkie i lekko się rozpadną. Następnie dodajemy miód. Ciasto orkiszowe wyciągamy z zamrażarki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na piętnaście minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy łyżkami ksylitol i miksujemy, aż staną się błyszczące. Wyciągamy ciasto orkiszowe z piekarnika i wykładamy na niego nadzienie, które przykrywamy pianką. Pieczemy trzydzieści minut. Studzimy i posypujemy zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.
Orzechowe ciasto orkiszowe z jabłkami to znakomity, ale przede wszystkim bardzo zdrowy deser dla wszystkich dbających o sylwetkę, czy będących na diecie. 

Komentarze