O tym, że pieczywo orkiszowe jest
bardzo zdrowe wiadomo chyba wszystkim. Z tak zdrowej i odżywczej mąki
orkiszowej możemy wypiekać przecież nie tylko chleb, czy używać jej, jako
domieszka do innych mieszanych rodzajów chleba. Możemy upiec z niej także zdrowe
ciasto orkiszowe. Na takie właśnie dietetyczne ciasto orkiszowe, którym
poczęstowała mnie ostatnio koleżanka podam dzisiaj przepis. Dodane orzechy oraz
jabłka do ciasta orkiszowego dodatkowo je wzbogacą w witaminy i minerały, a
jego wartość kaloryczna jest też niezbyt duża. Jeżeli zamiast cukru użyjemy
słodziku to będzie ono też doskonałym deserowym ciastem orkiszowym dla
diabetyków.
Składniki na ciasto orkiszowe:
1 szklanka orzechów włoskich, 1,5
szklanki mąki orkiszowej, 150 gram zimnego masła, 2/3 łyżeczki proszku do
pieczenia, ½ szklanka ksylitolu (cukier brzozowy), 3 żółtka.
Składniki na nadzienie:
8 małych jabłek, 3 łyżki masła, 3
łyżki syropu miodowego lub miodu.
Składniki na piankę:
3 białka, 3 łyżki ksylitolu lub
cukru.
Przygotowanie ciasta orkiszowego:
Orzechy prażymy na suchej,
rozgrzanej patelni. Następnie mielimy je w młynku. W misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do
pieczenia oraz mąkę ze zmielonych orzechów i dodajemy pokrojone na mniejsze
kawałki masło. Wyrabiamy krótko do powstania kruszonki, a następnie wbijamy po
jednym żółtku. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do
zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,
wykrawając gniazda nasienne. Prażymy z masłem, aż staną się miękkie i lekko się
rozpadną. Następnie dodajemy miód. Ciasto orkiszowe wyciągamy z zamrażarki i
wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na piętnaście minut do
piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy łyżkami ksylitol i miksujemy, aż staną się błyszczące. Wyciągamy
ciasto orkiszowe z piekarnika i wykładamy na niego nadzienie, które przykrywamy
pianką. Pieczemy trzydzieści minut. Studzimy i posypujemy zmielonym ksylitolem
lub cukrem pudrem.
Orzechowe ciasto orkiszowe z
jabłkami to znakomity, ale przede wszystkim bardzo zdrowy deser dla wszystkich
dbających o sylwetkę, czy będących na diecie.
Komentarze
Prześlij komentarz