Dla wielbicieli ciast
czekoladowych, ale oczywiście nie tylko dla nich mam dzisiaj bardzo fajną
propozycję mianowicie ciasto 3 bit. Ma ono wiele zalet, o których chcę nieco
napisać, aby zachęcić Was do jego upieczenia.
Po pierwsze 3 bit to ciasto,
które zawsze się udaje. Jest niezwykle proste do przyrządzenia, i nawet osoby,
które niezbyt radzą sobie w kuchni nie będą miały problemu z jego zrobieniem.
Po drugie 3 bita piecze się
bardzo szybko. Zrobienie biszkoptu czekoladowego to przecież tylko chwila, a
zrobienie masy do 3 bita to tylko roztarcie mikserem masła z gotową masą
krówkową z puszki. Maczanie herbatników w kawie to być może nieco dłuższa
chwila zabawy, ale za to, jaka frajda.
Kolejną i z
pewnością największą zaletą ciasta 3 bit jest jego wyśmienity
czekoladowo-krówkowy smak z lekkim smaczkiem kawy.
A więc jak
widzimy ciasto 3 bit ma same zalety, jak zatem go nie upiec? Przepis, według
którego bardzo często piekę 3 bita jest wypraktykowany i szczerze mówiąc jeszcze
się nie zdarzyło, aby ciasto się nie udało.
Składniki na
ciasto:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 1
szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki dobrego kakao,
3 łyżki oleju, 1 łyżka zimnej wody. Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, żółtka, wodę oraz olej a następnie przez sitko przesiać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaną masę przelać do formy i
piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i
przestudzeniu przekroić ciasto na dwie połowy.
Masa kajmakowa:
Utrzeć 1,5 kostki masła i
dokładnie rozetrzeć z puszką masy kajmakowej krówkowej.
Wykonanie 3 bita:
Masę łopatką rozdzielić na 3
części. Połowę biszkoptu posmarować jedną warstwą masy na to układać herbatniki(potrzebna
będzie dosyć duża paczka) maczane w mocnej rozpuszczonej wcześniej kawie. Na
herbatniki ponownie wyłożyć warstwę masy, na to ponownie układać maczane w
kawie herbatniki i posmarować znów warstwą masy, całość przykryć drugą połową
biszkoptu.
Wierzch 3 bita najlepiej polać
roztopioną na parze czekoladą i posypać płatkami migdałów. Wyśmienite nieprawdaż?
Komentarze
Prześlij komentarz