Pszenne bułki drożdżowe z posypką

Śniadania i kolacje. Trudno sobie wyobrazić te dwa posiłki bez pieczywa. Na naszych stołach królują różnego rodzaju pszenne i żytnie bochenki, spośród których najczęściej widywany jest chleb baltonowski, chleb wiejski lub chleb z makiem. Ale zaraz za nimi pojawia się niezliczona ilość bułek, które urozmaicają codzienne posiłki. Jeżeli na pieczenie chleba nie jesteśmy jeszcze gotowi, a chcemy samemu upiec pieczywo, to warto pokusić się o upieczenie prostej pszennej bułki drożdżowej. Jej smak można dodatkowo wzbogacić różnymi nasionami lub ziołami.
Poniżej przepis na 20 pszennych bułeczek.

Składniki:
500 g mąki pszennej, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 25 g masła, 1 – 2 jajka do posmarowania, posypka (ziarna słonecznika, mak, czarnuszka, sezam)

Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Rozdrobnić drożdże, dodać cukier, niewielką ilość mąki i kilka łyżek letniego mleka. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać roztopione i przestudzone masło, rozczyn oraz resztę letniego mleka. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, a gdy będzie gotowe zrobić długi wałek. Należy go podzielić na 20 kawałków i uformować z nich małe okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już podwoją swoją objętość, należy je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać według uznania wymienionymi wyżej dodatkami. Piekarnik nagrzać i piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.

Bułeczki drożdżowe są niezwykle popularną przekąską. W pracy, w szkole i w domu, zarówno te na słono jak i w wersji słodkiej, wpisały się już na stałe w polską tradycję kulinarną. A dorównać im mogą jedynie wspaniałe krakowskie obwarzanki, bagietki i nie mniej popularne precle.

Komentarze