Śniadania i kolacje. Trudno sobie wyobrazić te dwa
posiłki bez pieczywa. Na naszych stołach królują różnego rodzaju pszenne i
żytnie bochenki, spośród których najczęściej widywany jest chleb baltonowski,
chleb wiejski lub chleb z makiem. Ale zaraz za nimi pojawia się niezliczona
ilość bułek, które urozmaicają codzienne posiłki. Jeżeli na pieczenie chleba nie jesteśmy jeszcze gotowi, a chcemy samemu upiec pieczywo, to warto
pokusić się o upieczenie prostej pszennej bułki drożdżowej. Jej smak można dodatkowo
wzbogacić różnymi nasionami lub ziołami.
Poniżej przepis na 20 pszennych bułeczek.
Składniki:
500 g mąki pszennej, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka, 1
łyżeczka soli, 25 g masła, 1 – 2 jajka do posmarowania, posypka (ziarna słonecznika, mak, czarnuszka, sezam)
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Rozdrobnić drożdże, dodać cukier, niewielką ilość
mąki i kilka łyżek letniego mleka. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać roztopione i
przestudzone masło, rozczyn oraz resztę letniego mleka. Zagnieść gładkie i
elastyczne ciasto, a gdy będzie gotowe zrobić długi wałek. Należy go podzielić
na 20 kawałków i uformować z nich małe okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki
rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Gdy już podwoją swoją objętość, należy je posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać według uznania wymienionymi wyżej dodatkami.
Piekarnik nagrzać i piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.
Bułeczki drożdżowe są niezwykle popularną przekąską. W
pracy, w szkole i w domu, zarówno te na słono jak i w wersji słodkiej, wpisały
się już na stałe w polską tradycję kulinarną. A dorównać im mogą jedynie
wspaniałe krakowskie obwarzanki, bagietki i nie mniej popularne precle.
Komentarze
Prześlij komentarz