Wstępując rano do piekarni lub cukierni, narażamy się czasem
na niemały ból głowy, gdy chcemy wybrać przekąskę na drugie śniadanie. Wśród
tradycyjnego pieczywa, swoje wdzięki prezentują bułki drożdżowe słone jak i te
na słodko. Oprócz bułek dostrzeżemy też pączka z lukrem oraz szereg ciast
i ciasteczek sztukowych takich jak znakomite gniazdka bądź eklerki. Jeżeli
chodzi o słodkie bułki drożdżowe, często mamy kolejny dylemat, którą z nich
wybrać. Może z serem, może z makiem, a może z marmoladą? Odpowiedzią na
ten poważny dylemat niech pozostanie przepis na bułkę drożdżową z tymi trzema
dodatkami.
Składniki na 20 porcji:
500 g mąki, 30 g drożdży, szklanka mleka, 150 g masła, sól, 4 jajka, 1
żółtko, 500 g białego sera, czubata szklanka cukru, kilka kropel aromatu
rumowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, puszka gotowej masy makowej, słoik
powideł
Wykonanie:
Z drożdży, odrobiny mąki, ciepłego mleka i pięciu łyżek cukru zrobić
rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość, dodać resztę mąki
i zagnieść ciasto. Dodać 2 jajka, 100 g masła i szczyptę soli. Ciasto
dokładnie wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ser utrzeć z resztą
masła, cukru, 2 żółtkami, mąką i aromatem rumowym. Na koniec dodać pianę
z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 20 porcji. Ulepić
okrągłe placuszki, uformować brzegi i posmarować je żółtkiem. W środku ułożyć
masę serową, masę makową oraz powidła. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Bułka drożdżowa
na słodko, do tego szklaneczka mleczka i mamy idealny sposób na chwilę relaksu
oraz nabranie energii na dalszą część dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz