Bułeczki drożdżowe na słodko

Wstępując rano do piekarni lub cukierni, narażamy się czasem na niemały ból głowy, gdy chcemy wybrać przekąskę na drugie śniadanie. Wśród tradycyjnego pieczywa, swoje wdzięki prezentują bułki drożdżowe słone jak i te na słodko. Oprócz bułek dostrzeżemy też pączka z lukrem oraz szereg ciast i ciasteczek sztukowych takich jak znakomite gniazdka bądź eklerki. Jeżeli chodzi o słodkie bułki drożdżowe, często mamy kolejny dylemat, którą z nich wybrać. Może z serem, może z makiem, a może z marmoladą? Odpowiedzią na ten poważny dylemat niech pozostanie przepis na bułkę drożdżową z tymi trzema dodatkami.

Składniki na 20 porcji:
500 g mąki, 30 g drożdży, szklanka mleka, 150 g masła, sól, 4 jajka, 1 żółtko, 500 g białego sera, czubata szklanka cukru, kilka kropel aromatu rumowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, puszka gotowej masy makowej, słoik powideł

Wykonanie:
Z drożdży, odrobiny mąki, ciepłego mleka i pięciu łyżek cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość, dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Dodać 2 jajka, 100 g masła i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ser utrzeć z resztą masła, cukru, 2 żółtkami, mąką i aromatem rumowym. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 20 porcji. Ulepić okrągłe placuszki, uformować brzegi i posmarować je żółtkiem. W środku ułożyć masę serową, masę makową oraz powidła. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Bułka drożdżowa na słodko, do tego szklaneczka mleczka i mamy idealny sposób na chwilę relaksu oraz nabranie energii na dalszą część dnia.

Komentarze