Zdrowy chleb graham


Smaczne i pachnące, ale przede wszystkim zdrowe pieczywo powinno być podstawą naszego żywienia. Dostarcza ono, bowiem naszemu organizmowi, o czym wielokrotnie słyszymy nie tylko węglowodany, ale też wiele cennych wartości odżywczych. Aby mieć pewność, że jemy dobre i zdrowe pieczywo, czy musimy je sami piec? Oczywiście, że nie, możemy je przecież kupić wybierając w bogatej ofercie pieczywa ciepłego Nowej piekarni z Łukowa, w której znajdziemy również chleb graham, na temat, którego chcę dzisiaj napisać.
Chleb graham to nieco inny rodzaj pieczywa pszennego ze względu na rodzaj mąki, z jakiej jest wypiekany. Chleb graham pieczony jest z grubo mielonej mąki pszennej o typie 1850, zazwyczaj jest on na drożdżach, może też być z niewielką domieszką mąki pszennej o niższym typie, dzięki czemu jest lżejszy i delikatniejszy.
Chleb graham podobnie, jak bułeczki grahamki swoją nazwę wziął od prezbiteriańskiego pastora Sylwestra Grahama, który był jednym z pierwszych propagatorów zdrowego żywienia. Graham był zwolennikiem rezygnacji z wysokooczyszczonej mąki białej na rzecz mąki ciemnej, doceniając walory zdrowotne otrąb.
Mąka o typie 1850 tak zwana mąka graham, z której wypiekany jest chleb graham to mąka o wysokim typie charakterystycznym dla mąk pełnoziarnistych, nie jest jednak ona typową mąką razową. W mące graham inaczej, niż zwykłej mące razowej grubo mielonej w procesie produkcji części mielonego ziarna bielmo i otręby są najpierw rozdzielane, a po ich rozdrobnieniu ponownie łączone. Podsumowując z pełnego mielenia całego ziarna pszenicy otrzymuje się najlepszą mąkę pełnoziarnistą, z której wypieka się chleb pszenny razowy. Następnym przykładem dobrego jakościowego i bardzo zdrowego chleba jest właśnie chleb graham z mąki pszennej, do którego dodaje się wcześniej oddzielone pozostałe części ziarna bogate w błonnik i witaminy.
Dzieciom osobom starszym, czy nietolerującym chleba razowego poleca się właśnie chleb graham, czy bułki grahamki z mąki pszennej, które są delikatniejsze, niż pieczywo typowo razowe na przykład chleb razowy z soją także wypiekany w Nowej piekarni. Powinniśmy jadać różne rodzaje chleba, a bardzo zdrowy, a zarazem delikatny chleb graham jest doskonałą propozycją na urozmaicanie jadanego przez nas pieczywa.  

Komentarze