Smaczne i pachnące, ale przede
wszystkim zdrowe pieczywo powinno być podstawą naszego żywienia. Dostarcza ono,
bowiem naszemu organizmowi, o czym wielokrotnie słyszymy nie tylko węglowodany,
ale też wiele cennych wartości odżywczych. Aby mieć pewność, że jemy dobre i
zdrowe pieczywo, czy musimy je sami piec? Oczywiście, że nie, możemy je przecież
kupić wybierając w bogatej ofercie pieczywa ciepłego Nowej piekarni z Łukowa, w
której znajdziemy również chleb graham, na temat, którego chcę dzisiaj napisać.
Chleb graham to nieco inny rodzaj
pieczywa pszennego ze względu na rodzaj mąki, z jakiej jest wypiekany. Chleb
graham pieczony jest z grubo mielonej mąki pszennej o typie 1850, zazwyczaj
jest on na drożdżach, może też być z niewielką domieszką mąki pszennej o
niższym typie, dzięki czemu jest lżejszy i delikatniejszy.
Chleb graham podobnie, jak
bułeczki grahamki swoją nazwę wziął od prezbiteriańskiego pastora Sylwestra
Grahama, który był jednym z pierwszych propagatorów zdrowego żywienia. Graham
był zwolennikiem rezygnacji z wysokooczyszczonej mąki białej na rzecz mąki
ciemnej, doceniając walory zdrowotne otrąb.
Mąka o typie 1850 tak zwana mąka graham,
z której wypiekany jest chleb graham to mąka o wysokim typie charakterystycznym
dla mąk pełnoziarnistych, nie jest jednak ona typową mąką razową. W mące graham
inaczej, niż zwykłej mące razowej grubo mielonej w procesie produkcji części
mielonego ziarna bielmo i otręby są najpierw rozdzielane, a po ich
rozdrobnieniu ponownie łączone. Podsumowując z pełnego mielenia całego ziarna
pszenicy otrzymuje się najlepszą mąkę pełnoziarnistą, z której wypieka się
chleb pszenny razowy. Następnym przykładem dobrego jakościowego i bardzo
zdrowego chleba jest właśnie chleb graham z mąki pszennej, do którego dodaje
się wcześniej oddzielone pozostałe części ziarna bogate w błonnik i witaminy.
Dzieciom osobom starszym, czy
nietolerującym chleba razowego poleca się właśnie chleb graham, czy bułki
grahamki z mąki pszennej, które są delikatniejsze, niż pieczywo typowo razowe
na przykład chleb razowy z soją także wypiekany w Nowej piekarni. Powinniśmy
jadać różne rodzaje chleba, a bardzo zdrowy, a zarazem delikatny chleb graham
jest doskonałą propozycją na urozmaicanie jadanego przez nas pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz