Przepis na sernik
pojawiał się już nie raz. Wiadomym jest, że temat sernika to temat rzeka.
Przepisów jest pełno. Dziś chciałbym zaproponować przepis na sernik wiedeński.
Puszysty, delikatny, waniliowy, krótko mówiąc niebo w ustach. Mnogość smaków,
które do nas docierają. Przepis będzie bez dodatków typu bakalie albo rodzynki.
Poniżej zamieszczam składniki oraz sposób pieczenia ciasta. Przepis jest na
tortownicę 28 cm albo na większą blachę. Musimy pamiętać, żeby składniki miały
temperaturę pokojową.
Składniki:
- 1 kg twarogu, który należy trzy razy zmielić;
- 10 żółtek;
- 5 białek;
- szczypta soli;
- 200 gram masła;
- 2 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 2 budynie waniliowe bez cukru;
Dodatkowo:
- masło;
- bułka tarta do oprószenia tortownicy;
- szklanka namoczonych wcześniej rodzynek;
- kandyzowana skórka pomarańczowa;
Chodźmy teraz do
przygotowania.
Należy miękkie masło
utrzeć mikserem wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na masę, która
będzie puszysta. Potem ucieramy i w dalszym ciągu dodajemy po jednym żółtku.
Następnym etapem jest podawanie partiami sera, a potem przesiewamy oba budynie
i miksujemy do połączenia się składników. Musimy teraz ubić na sztywną pianę
nasze białka z dodatkiem soli, potem dodajemy w 3 porcjach do masy serowej,
mieszamy wszystko najlepiej drewnianą łopatką. W dalszej części pieczenia
sernika wiedeńskiego dno tortownicy musimy wyłożyć papierem. Chodzi o dno i
boki, żeby natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Należy teraz masę wyłożyć
delikatnie, wyrównujemy powierzchnię sernika i wstawiamy tortownicę do
piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ciasto przez 80
minut i po tym czasie jest gotowe, a zwłaszcza, gdy góra pięknie zarumieni i
boki odejdą od formy. Pozostawiamy ciasto, aż się ostudzi, po czym oprószamy
pudrem.
I to wszystko, co do pieczenia ciasta, jakim jest sernik wiedeński.
Życzę smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz