Rzecz o piernikach

Spośród wielu ciast domowych, zarówno tych świątecznych jak i codziennych, na szczególną uwagę zasługuje piernik. Właściciel korzennego smaku i aromatycznego zapachu, posiada jedną z najdłuższych tradycji z grona słodkich wypieków goszczących na polskich stołach.
Pierniki znane były już na przełomie trzynastego i czternastego wieku. Miało to związek z pojawieniem się w naszych regionach egzotycznych przypraw. Ich nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny, gdyż to właśnie pieprz wchodzi w skład dodawanych do nich korzeni. Są to między innymi: cynamon, imbir, goździk oraz gałka muszkatołowa. To właśnie te przyprawy stanowią podstawę smaku oraz aromatu piernikowego ciasta. Jeżeli chodzi o pozostałe składniki pierników to nie należą one do mocno wymyślnych. Są to przeważnie mąka pszenna lub żytnia, środek spulchniający, miód, cukier, jaja i w zależności od przepisów mleko, śmietana lub maślanka. Dodatki to oczywiście powidła śliwkowe lub masa orzechowa ulokowana między płatami ciasta. Dopełnieniem smaku piernika jest polewa czekoladowa lub śnieżnobiały lukier widniejący na jego wierzchu.
Pierniki przygotowuje się poprzez zaparzanie mąki, przykładowo gorącym miodem lub w prostszej wersji na zimno, bez zaparzania mąki. Po upieczeniu można je długo przechowywać i jak podkreślają znawcy piernikowych tajemnic, te dłużej przechowywane są często lepsze od świeżych i dużo bardziej wilgotnych. Czas w przypadku pierników odgrywa zresztą dość istotną rolę. Bo oprócz pierników sporządzanych i pieczonych tego samego dnia – to za sprawą środków spulchniających - mamy też do czynienia z odwrotną praktyką, w której ciasto przygotowuje się z dwutygodniowym, czasami nawet miesięcznym wyprzedzeniem przed finalnym upieczeniem.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o kształcie ciasta. Pierniki, jak mało które wypieki, stanowią ozdobny element świątecznego stołu. Bo oprócz tradycyjnych prostokątnych form, w królestwie pierników mamy takie arcydzieła jak piękne pałace, chatki lub serca i niezliczone ilości figurek. Piękna brązowa barwa, wspaniały zapach i niepowtarzalny smak. Te trzy cechy stanowią o wyjątkowości pierników, którym trudno się oprzeć nie tylko w święta, ale i w ciągu całego roku.

Komentarze