Pyszne ciasto kokosowe



  Ciasta kokosowe to coś przepysznego. A ciasta kokosowe z jagodami to można by rzec, owocowe cudo. Dziś zaprezentuje wam pieczenie ciasta kokosowego z jagodami. To dla tych, co uwielbiają łakocie. Ja uwielbiam tego typu ciasta deserowe. Teraz jest czas świeżo po zbiorach jagód w lasach, dlatego pomyślałem o takim połączeniu. I dlatego gorąco was zachęcam do upieczenia tego typu smakołyku. A i kokosu nie musimy sobie żałować, bo jest przepyszny w wypiekach. Przepis będzie tak na formę 25 x 34 cm.
Ciasto:
Składniki:
- 2 szklanki pszennej mąki;
- 3/4 szklanki kokosowych wiórków;
- 1 szklaka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka mleka;
- 5 jajek;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Kruszonka kokosowa:
- 1 1/2 szklanki jagód;
- 3 łyżki mąki;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki kokosu;
- 2 łyżki cukru;
  Jeżeli chodzi o ciasto to nasze wszystkie składniki wrzucamy po kolei do miski i mieszamy ze sobą dokładnie. W kolejnej części mieszamy mąkę z kokosem i proszkiem do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem, potem wlewamy olej, wsypujemy nasze suche składniki i miksujemy. Podczas miksowania dolewamy mleko. Przekładamy nasze ciasto do blaszki wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu naszego ciasta deserowego wykładamy jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos mieszamy w celu całkowitego wymieszania. Taką kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 40 minut.
  Po tym czasie mamy przepyszne ciasto deserowe, jakim jest ciasto kokosowe z jagodami. Smacznego!

Komentarze