Pieczenie ciasta z
owocami z dzikiej róży przynosi mnóstwo korzyści. Ponieważ owoce dzikiej róży
zawierają witaminy A, B1, B2, E, K i kwas foliowy, flawonoidy, kwasy
organiczne, pektyny oraz garbniki. Mają również działanie słabo rozkurczające a
co za tym idzie żółciopędne oraz łagodnie moczopędne. Mnóstwo korzyści dla
różnych osób. Dlatego upieczenie ciasta deserowego, jakim jest ciasto z różą
przynosi nie tylko korzyść dla podniebienia, ale i całej gospodarki ciała.
Składniki:
- pół kilograma mąki tortowej;
- 25 dag margaryny;
- 3 szklanki cukru;
- 3 łyżki śmietany;
- pół małej łyżeczki octu;
- pół małej łyżeczki proszku do pieczenia;
- jeden cukier waniliowy;
- 1 jajko (będzie potrzebne do smarowania ciasta);
- 1 mały słoik konfitur z płatków róży;
- tłuszcz do formy;
- wiórki kokosowe;
Przejdźmy teraz do
przygotowania naszego ciasta deserowego. Na początku z naszych składników
zagniatamy na szybko kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na pół godziny.
Potem smarujemy tortownicę tłuszczem i posypujemy to wiórkami kokosowymi.
Następnie dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem pamiętając, aby jedną trzecią
odłożyć na bok, bo potem się nam przyda. Z kolei teraz nakłuwamy ciasto
widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut w temperaturze
około 180 stopni Celsjusza. Kiedy nasze ciasto się zarumieni wyjmujemy i
smarujemy je konfiturą różaną. Ciasto, które odłożyliśmy na bok teraz
rozwałkowujemy i układamy na wzór kratki na reszcie ciasta. Potem smarujemy
roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do
zrumienienia na około 25 minut w takiej samej temperaturze co poprzednio.
Po
tym czasie mamy przepyszne i naładowane witaminami nasze ciasto deserowe, jakim
jest ciasto z różą. Jak widać do upieczenia ciasta nie potrzeba za wiele i
składników jak i czasu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz