Zapraszam was na
chwilę zapomnienia z przepysznym ciastem deserowym, jakim jest ciasto cappuccino.
Ten przepyszny smak, którym możemy sycić się przy każdym kawałku tego ciasta
jest czymś wyjątkowym. Pieczenie ciasta nie jest trudne aczkolwiek wymaga
poświęcenia czasu. Czasu, który odpłaci nam się poprzez wyjątkowe ciasto. Dla
mnie osobiście te ciasto to nic innego jak "bomba w ustach". Poniżej
zamieszczam składniki i przepisy jak wykonać owe ciasto.
Ciasto:
Składniki:
- 4 jajka;
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 1 mała łyżka proszku do pieczenia;
- 3 łyżki oleju;
Krem:
Składniki:
- pół szklanki cukru pudru;
- 3-4 żółtka;
- 1 masło roślinne;
- 2 serki waniliowe;
- 4 łyżki cappuccino orzechowego na 1 szklankę wody (
potrzebować je będziemy do nasączenia ciasta i herbatników);
- 3 łyżki żelatyny na pół szklanki wody;
- pół szklanki mleka w proszku;
- 2-4 łyżek cappuccino ( potrzebować będziemy do kremu) i
dowolną ilość do dekoracji;
Do naszego całego ciasta potrzebować będziemy 2-3 paczek
zwykłych herbatników. Przechodzimy do przygotowania ciasta deserowego. Ze
składników podanych na ciasto pieczemy biszkopt w blaszce prostokątnej.
Studzimy. Potem rozpuszczamy 4 łyżki kawy w jednej szklance gorącej wody. Znowu
studzimy. Teraz musimy nasączyć biszkopt w pół szklanki kawy. Kawę, która nam
pozostała zostawiamy do nasączenia herbatników. A teraz czas na masę kremową.
Utrzepujemy najpierw nasze żółtka i dodajemy masło, łyżeczkę cukru pudru, serka
waniliowego, mleka w proszku. I robimy tak do momentu, kiedy wyczerpią się wszystkie
składniki. Później musimy rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ją potem
ostudzić. Kiedy nam to wystygnie dolewamy do masy i to wszystko miksujemy.
Teraz połowę masy należy wyłożyć na nasączony biszkopt. Do naszej drugiej
połowy dodajemy 2-4 łyżek cappuccino. Chodzi tutaj o smak. Na naszą masę musimy
rozłożyć nasączone w kawie herbatniki, robimy to rzędami. Na to robimy resztę
naszej masy z cappuccino i posypujemy dla dekoracji, tak samo robimy tylko z
kawą cappuccino. Teraz tylko musimy to włożyć do lodówki żeby wszystko się
uleżało.
Po kilku godzinach mamy upieczone ciasto deserowe, jakim jest ciasto cappuccino.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz