Po makowcu i pierniku przyszła
kolej na sernik wiedeński. Klasyczny, dostojny, na co wskazuje zresztą sama
nazwa sernik wiedeński to niezwykle puszysty i delikatny sernik bez kruchego
spodu. Zawiera to, co w serniku najlepsze, czyli najbardziej lubianą pyszną
masę serową. Wśród tak wielu rodzajów ciast deserowych z serem to właśnie
sernik wiedeński króluje chyba ponad wszystkimi. A oto przepis:
Składniki na sernik wiedeński:
1,5 kg tłustego twarogu, 1,5
szklanki cukru, 12 jajek, ½ kostki masła, ½ kostki margaryny, 1 budyń
śmietankowy, 1 czubata łyżka proszku do pieczenia ciasta, 1 aromat pomarańczowy,
10dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania sernika
wiedeńskiego:
Twaróg zmielić trzy razy. Rodzynki
zalać gorącą wodą, następnie po kilku minutach odsączyć je na sitku. Żółtka
utrzeć z cukrem i tłuszczem na puszystą masę. Do utartych żółtek powoli dodawać
twaróg, budyń, proszek do pieczenia oraz aromat pomarańczowy. Ucierać, aż masa
będzie gładka i aksamitna. Na koniec należy dodać bakalie oraz białka ubite na
sztywną pianę, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Przed pieczeniem ciasto
przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec około 75 minut.
Po wyłączeniu i uchyleniu piekarnika należy pozostawić jeszcze sernik wiedeński
w środku na około kwadrans, by powoli ostygł i nie opadł.
Po wystygnięciu i wyjęciu sernika
z blachy można polać go polewą, czy chociaż, by udekorować nasz sernik
wiedeński esami-floresami z roztopionej czekolady. Doskonałym pomysłem na
udekorowanie, ale też i dodaniu nieco fantazji sernikowi wiedeńskiemu jest
polanie go podgrzanym dżemem i posypanie na przykład kokosem.
Pieczenie serników to nasza
narodowa specjalność, a podany przez mnie przepis na lekki i aksamitny sernik
wiedeński gwarantuje udany wypiek.
Komentarze
Prześlij komentarz