Przepis na sernik wiedeński


Po makowcu i pierniku przyszła kolej na sernik wiedeński. Klasyczny, dostojny, na co wskazuje zresztą sama nazwa sernik wiedeński to niezwykle puszysty i delikatny sernik bez kruchego spodu. Zawiera to, co w serniku najlepsze, czyli najbardziej lubianą pyszną masę serową. Wśród tak wielu rodzajów ciast deserowych z serem to właśnie sernik wiedeński króluje chyba ponad wszystkimi. A oto przepis:  
Składniki na sernik wiedeński:
1,5 kg tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 12 jajek, ½ kostki masła, ½ kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy, 1 czubata łyżka proszku do pieczenia ciasta, 1 aromat pomarańczowy, 10dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania sernika wiedeńskiego:
Twaróg zmielić trzy razy. Rodzynki zalać gorącą wodą, następnie po kilku minutach odsączyć je na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem na puszystą masę. Do utartych żółtek powoli dodawać twaróg, budyń, proszek do pieczenia oraz aromat pomarańczowy. Ucierać, aż masa będzie gładka i aksamitna. Na koniec należy dodać bakalie oraz białka ubite na sztywną pianę, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Przed pieczeniem ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec około 75 minut. Po wyłączeniu i uchyleniu piekarnika należy pozostawić jeszcze sernik wiedeński w środku na około kwadrans, by powoli ostygł i nie opadł.
Po wystygnięciu i wyjęciu sernika z blachy można polać go polewą, czy chociaż, by udekorować nasz sernik wiedeński esami-floresami z roztopionej czekolady. Doskonałym pomysłem na udekorowanie, ale też i dodaniu nieco fantazji sernikowi wiedeńskiemu jest polanie go podgrzanym dżemem i posypanie na przykład kokosem.
Pieczenie serników to nasza narodowa specjalność, a podany przez mnie przepis na lekki i aksamitny sernik wiedeński gwarantuje udany wypiek.   

Komentarze