Przepis na piernik z miodem


Poprzednio pisałam o makowcu z bakaliami i polewą lukrową. Dzisiaj, natomiast chcę napisać o następnym z wielu pysznych tradycyjnych polskich ciast domowych wypiekanych w moim domu. Jest nim dobry, stary piernik na miodzie, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza niezwykle aromatycznej przyprawie korzennej do pierników. Do niego również dodamy bakalie, ale nie polejemy go lukrem, a pyszną polewą czekoladową.  
Składniki na piernik:
40 dag mąki krupczatki, 25 dag miodu, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 10 dag masła, ½ łyżeczki proszku do pieczenia ciasta, 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników, 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki posiekanych migdałów, 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Składniki na polewę czekoladową: 
½ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka zimnej przegotowanej wody.
Przyrządzanie piernika:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz przyprawę korzenną do pierników. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia ciasta oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto, tak, aby sięgało do jej połowy. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec piernik około jednej godziny.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Do rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut. Następnie rondelek zdjąć z ognia, wlać kieliszek koniaku i dokładnie wymieszać.
Upieczony piernik oblać polewą czekoladową, udekorować orzechami i rodzynkami, i odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie tego znakomitego piernika z miodem i aromatyczną przyprawą korzenną, oblanego rozpływającą się w ustach delikatną czekoladą, udekorowanego orzechami i rodzynkami, nie sprawi kłopotu nawet początkującej gospodyni domowej.

 

Komentarze