Poprzednio pisałam o makowcu z
bakaliami i polewą lukrową. Dzisiaj, natomiast chcę napisać o następnym z wielu
pysznych tradycyjnych polskich ciast domowych wypiekanych w moim domu. Jest nim
dobry, stary piernik na miodzie, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza niezwykle
aromatycznej przyprawie korzennej do pierników. Do niego również dodamy bakalie,
ale nie polejemy go lukrem, a pyszną polewą czekoladową.
Składniki na piernik:
40 dag mąki krupczatki, 25 dag
miodu, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 10 dag masła, ½ łyżeczki proszku do
pieczenia ciasta, 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników, 2 łyżeczki
posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki posiekanych migdałów, 1 łyżka
smażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Składniki na polewę czekoladową:
½ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 łyżki
kakao, 1 łyżka zimnej przegotowanej wody.
Przyrządzanie piernika:
Białka oddzielić od żółtek. Masło
utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz
przyprawę korzenną do pierników. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do
pieczenia ciasta oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do
wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto, tak, aby sięgało do jej połowy. Następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec piernik
około jednej godziny.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Do rondelka włożyć masło, cukier,
kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut.
Następnie rondelek zdjąć z ognia, wlać kieliszek koniaku i dokładnie wymieszać.
Upieczony piernik oblać polewą
czekoladową, udekorować orzechami i rodzynkami, i odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie tego znakomitego
piernika z miodem i aromatyczną przyprawą korzenną, oblanego rozpływającą się w
ustach delikatną czekoladą, udekorowanego orzechami i rodzynkami, nie sprawi kłopotu
nawet początkującej gospodyni domowej.
Komentarze
Prześlij komentarz