Wybór pieczywa nie należy do najłatwiejszych czynności
zwłaszcza, gdy zaczynamy go warunkować pod względem jakości, wartości
odżywczych i smakowych. Pieczywo pszenne w ostatnich latach nie ma dobrej
prasy. Jest jednak pewien rodzaj tego pieczywa o nazwie Graham, nad którym
warto się pochylić, dokonując wyboru przy zakupach. Mąka pszenna graham to
zdecydowanie bardziej wartościowsza mąka od zwykłych pszennych, a zawdzięcza to
zawartości otrąb bogatych w witaminy i minerały. Więcej informacji o chlebie
graham znajdą Państwo na blogu Nowej Piekarni. Poniżej propozycja przepisu na
bułki lub chleb graham odnalezionego w archiwach zdrowego odżywiania.
Składniki:
500 g mąki graham, 30 g drożdży, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 500 ml mleka, 1
łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 szklanka mąki pszennej do podsypki
Wykonanie bułek:
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki i
odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać nad miską, pozostałe w sitku otręby z
powrotem wsypać do mąki, dodać sól. Do mąki wlać olej, roztrzepane jajo i
wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, jeżeli jest za gęste dolać odrobinę letniej
wody. Całość odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie stolnicę
posypać mąką odmierzoną w szklance, pamiętając, by nie zużyć od razu całej
ilości. Ma ona posłużyć do podsypywania przy wyrabianiu bułeczek. Ciasto
podzielić na cztery części, a każdą część na osiem, z których formujemy
bułeczki w kształcie jajka. W ten sposób powinno wyjść 32 małe grahamki.
Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze. Smarujemy jajkiem i pozostawiamy
do podrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Chleb:
Z podanych składników można również przygotować chleb graham. Masę
grahamową należy uformować w wałek i ułożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej mąką. Ciasto posmarować wodą i piec w temperaturze 180 stopni przez
60 minut.
Bułeczki lub
chleb graham, mogą stać się dobrym uzupełnieniem codziennej diety, gdyż tylko
dobrze dobrane i zróżnicowane pożywienie może gwarantować prawidłowe funkcjonowanie
organizmu.
Komentarze
Prześlij komentarz