Przepisów na makowiec jest mnóstwo. Praktycznie w każdej
rodzinie jest trochę różniących się od naszych. A jak wiadomo makowiec zrobiony
jest o niebo lepszy niż kupiony w sklepie. Pieczenie ciasta, jakim jest
makowiec może tylko wydawać się skomplikowane, ale tak na prawdę nie jest
trudne. Poniżej przedstawiam potrzebne składniki wraz z wykonaniem.
Składniki:
- pół kg mąki;
- 5 dag drożdży;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 10 dag masła roztopionego;
- garść rodzynek;
- szczypta soli;
- 1 puszka maku;
- olejek migdałowy;
Przejdziemy teraz do
pieczenia ciasta.
W misce kruszymy
drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i odrobinę letniego mleka. Całość
dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto nam wyrosło. W
innej większej misce wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, cukier, 2 żółtka, mleko,
które nam pozostało oraz rozczyn, który nam powinien już wyrosnąć. Wyrabiamy,
aż nasze ciasto będzie elastyczne. Na końcowym etapie naszego makowca, cały
czas wyrabiając wlewamy po mału letnie rozpuszczone masło wraz z rodzynkami.
Takie ciasto, które wyrobiliśmy odstawiamy do wyrośnięcia, do momentu
podwojenia swojej masy. Kiedy nasze ciasto wyrośnie zagniatamy ponownie. Trochę
rozwałkujemy nasze ciasto, nakładamy mak z puszki, do którego dodajemy kilka
kropli olejku migdałowego. Zwijamy makowce i odstawiamy do kolejnego
wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy na wierzch białko i
wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na około
50 minut. Ciasto najlepiej piec w keksówkach. Z takich proporcji naszych
składników powinny nam wyjść 2 makowce o długości mniej więcej 30 cm. Po
skończeniu możemy na wierzch naszych makowców posmarować jakimś lukrem żeby
było jeszcze słodsze i pyszniejsze. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz