Przepis na makowiec

Pieczenie ciasta to stały element kulinarnych przygód, mających miejsce w naszych kuchniach. Mając szeroki wybór przepisów na tradycyjne ciasta domowe chętnie je wykorzystujemy, zwłaszcza że każdy z nich ma w sobie coś innego, czasem coś oryginalnego. Pewnie jednym z nich jest makowiec, który dla jego wielbicieli nie potrzebuje okresu świątecznego, by móc zaoferować swoje smaki.
Makowiec to nie tylko pyszne nadzienie umieszczone w zrolowanym cieście drożdżowym lub biszkoptowym. Przepisy na te wersje znajdują się na blogu Nowej Piekarni. Makowiec to również smakowita masa ulokowana na wierzchu półkruchego ciasta. Przepis poniżej.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
2 szklanki przepłukanego maku, 1 szklanka mleka, bakalie, 2 szklanki cukru, 1 łyżka miodu

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić z nich ciasto. Po wyrobieniu schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Wykonanie masy:
Mak wsypać do garnka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie ugotowany mak zemleć trzy razy w maszynce. Do rondelka wsypać dwie szklanki cukru, wlać niewielką ilość wrzątku i na małym ogniu rozpuścić cukier. Do powstałego syropu dodać mak, miód, masło i drobno pokrojone bakalie. Wszystkie składniki gotować na malutkim ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę odstawić do przestygnięcia.
Blachę do ciasta nasmarować tłuszczem. Z ciasta odkroić jego 2/3 części i wyłożyć nim blachę. Na cieście rozprowadzić masę. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki i ułożyć je w formie krateczki na masie makowej. Ciasto piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze do 200 stopni przez około 60 minut.

Ciasta domowe wciąż cieszą się ogromną popularnością. Bogactwo przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów i możliwość doboru ich do własnych potrzeb oraz umiejętności, pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem własnoręcznie upieczonego ciasta.

Komentarze