Makowiec, piernik, czy sernik
wiedeński to wyśmienite ciasta domowe wypiekane w moim domu nie tylko od
święta. W tym poście i dwóch kolejnych chcę podać wypróbowane przepisy na te
właśnie trzy smaczne ciasta domowe.
Zacznę od makowca, za którym
pewnie nie wszyscy przepadają, ale ja akurat bardzo lubię makowce, jak zresztą
wszelkiego rodzaju ciasta domowe z makiem.
Zrobienie dobrego makowca wymaga
trochę czasu, ale przecież możemy też kupić pyszne makowce oferowane przez Nową
Piekarnie. Dla tych, którzy wolą jednak ciasta domowe polecam przepis na pyszny
i dosyć prosty w wykonaniu makowiec retro.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki, 20 dag masła, ½
szklanki cukru pudru, 2 żółtka.
Składniki na masę makową:
40 dag maku, ¾ szklanki cukru, 4
jajka, 1 białko, ½ kostki masła, 2 czubate łyżki kaszki manny, zapach
migdałowy.
Składniki na polewę lukrową:
2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki
soku z cytryny, 4 łyżki masła, 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle,
skórka pomarańczowa), 1 kieliszek rumu.
Przyrządzanie makowca:
Mak zalać wrzątkiem, gotować
kilka minut, po czym odstawić na 3 godziny. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na
pulchną masę, a następnie dodać masło i mąkę, cały czas ucierając. Tak
przygotowane ciasto wyłożyć na oprószoną bułką tartą blachę i piec 15 minut w
temperaturze 200 stopni Celsjusza. Mak odsączyć, zemleć dwa razy w maszynce z
gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić, przestudzić, a następnie
dodać do kaszki manny. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, masło, pianę i
zapach migdałowy dodać do maku, wymieszać i wyłożyć na wcześniej pieczone
ciasto, po czym wstawić do piekarnika i ponownie piec 40 minut w temperaturze
220 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotować polewę. Masło stopić, wlać do
cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę. Przestudzony makowiec posmarować
2/3 polewy i posypać drobno pokrojonymi bakaliami. Resztę polewy dekoracyjnie
ułożyć na wierzchu makowca.
Ten wspaniały makowiec retro,
udekorowany bakaliami i lukrem skusi nawet tych, którzy niezbyt przepadają za
ciastami z makiem.
Komentarze
Prześlij komentarz