Keks domowy to wyśmienite ciasto
deserowe z bakaliami, które jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ciasto
to zazwyczaj pieczemy na święta, ale nie tylko, jeżeli lubimy obfitość bakalii
w pieczonym cieście to właśnie wtedy keks domowy jest doskonałym ciastem
deserowym, który szybko możemy zrobić. Czasami keks z bakaliami w różnych
regionach nazywany jest też cwibak, choć ja nigdy go w ten sposób nie nazywam.
Urok keksu domowego tkwi w nieograniczonej
możliwości doboru mnóstwa przepysznych, słodkich bakalii używanych do pieczenia
ciasta. Zaletą keksu jest też to, że podobnie jak piernik im jest on starszy
tym lepszy. Najlepiej smakuje kilka dni po jego upieczeniu, kiedy bakalie dokładnie
się „przegryzą”. Bakalie do keksu domowego należy delikatnie oprószyć mąką, by
podczas pieczenia ciasta nie opadły na jego spód. Poza tym bakalie takie, jak
rodzynki, żurawinę, suszone figi, czy morele należy zalać wrzącą wodą, a po
kilku minutach odsączyć na sitku, by odpowiednio nawilgły.
Podaje mój wypraktykowany przepis
na prosty keks domowy, który każdego roku na święta piecze się w moim domu.
Składniki na keks z bakaliami:
1 margaryna, 1 szklanka cukru, 2
szklanki mąki pszennej, 5 jajek, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ciasta,
po garści orzechów włoskich i laskowych, suszonych żurawin, daktyli i moreli, 1
mała paczka rodzynek, płatki migdałów, 1 polewa czekoladowa, 1 łyżeczka
margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy(keksówki).
Sposób przygotowania keksu
domowego:
Margarynę utrzyj z cukrem na
puszystą masę. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
ciasta. Do ubitej masy dodawaj na przemian jajko i 2 łyżki mąki. Bakalie pokrój
w małą kostkę, obtocz delikatni w łyżce mąki wymieszanej z łyżką cukru, wsyp do
ciasta i wymieszaj starannie łyżką. Dużą, podłużną blachę(keksówkę) wysmaruj
tłuszczem, posyp bułką tartą i przełóż do niej ciasto. Tak przygotowany keks domowy
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na jedną godzinę. Ciepły
keks polej polewą czekoladową i posyp płatkami migdałów.
Przepyszny słodki keks domowy z
mnóstwem bakalii to doskonałe ciasto deserowe nie tylko na święta, ale też i
dobry sposób na spełnianie naszych słodkich zachcianek.
Komentarze
Prześlij komentarz