Owocowy deser na ciepłe dni


Nowa piekarnia w swojej ofercie ciast deserowych proponuje ciasto o kuszącym wyglądzie i nazwie Owocowe cudo. Ja proponuję wam zrobienie pysznego deseru bez pieczenia ciasta takiego mojego „owocowego cuda”. To doskonały deser na bazie lodów i świeżych owoców, który znakomicie ochłodzi nas w letnie upalne dni. Jego zrobienie nie wymaga pieczenia ciasta, dlatego można to moje „owocowe cudo” dosyć szybko zrobić.
Składniki na cztery pucharki:
30 dag malin, 1 laska wanilii, 10 dag cukru pudru, sok z ½ cytryny, 2 kieliszki likieru owocowego, 2 świeże bardzo dojrzałe brzoskwinie lub cztery połówki brzoskwiń z puszki, 250 g lodów waniliowych, 1/5 litra śmietany kremówki, 1 opakowanie cukru waniliowego. Do dekoracji dorodne świeże maliny lub listki czekolady (gotowy produkt).
Przyrządzanie mojego „owocowego cuda”:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż ostrym nożem i wyskrobać miąższ. Maliny przebrać, umyć i zmiksować z 6 łyżkami wody, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wanilią i likierem owocowym. Mus malinowy przetrzeć przez sito. Brzoskwinie nakłuć w kilku miejscach widelcem, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Owoce przeciąć na pół i wyjąć z nich pestki. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Do czterech pucharków nałożyć lody waniliowe, a na nich ułożyć połówki brzoskwiń. Sosem malinowym polać tylko połowę każdego owocu. Przy pomocy szprycy wycisnąć wianuszek śmietany dookoła owoców i obsypać je świeżymi malinami lub udekorować listkami czekoladowymi.
Możemy też zrobić ten deser w wersji dla dzieci bez likieru, ale wersja z likierem, choć tylko dla dorosłych jest znacznie atrakcyjniejsza smakowo.
Zarówno mój lodowo-owocowy deser, jak i ciasto deserowe o nazwie Owocowe cudo oferowane przez Nową piekarnię to nie tylko uczta dla wszystkich łakomczuchów, ale i prawdziwa radość dla oczu. 

Komentarze