Nowa piekarnia w swojej ofercie
ciast deserowych proponuje ciasto o kuszącym wyglądzie i nazwie Owocowe cudo.
Ja proponuję wam zrobienie pysznego deseru bez pieczenia ciasta takiego mojego
„owocowego cuda”. To doskonały deser na bazie lodów i świeżych owoców, który
znakomicie ochłodzi nas w letnie upalne dni. Jego zrobienie nie wymaga
pieczenia ciasta, dlatego można to moje „owocowe cudo” dosyć szybko zrobić.
Składniki na cztery pucharki:
30 dag malin, 1 laska wanilii, 10
dag cukru pudru, sok z ½ cytryny, 2 kieliszki likieru owocowego, 2 świeże
bardzo dojrzałe brzoskwinie lub cztery połówki brzoskwiń z puszki, 250 g lodów
waniliowych, 1/5 litra śmietany kremówki, 1 opakowanie cukru waniliowego. Do
dekoracji dorodne świeże maliny lub listki czekolady (gotowy produkt).
Przyrządzanie mojego „owocowego
cuda”:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż
ostrym nożem i wyskrobać miąższ. Maliny przebrać, umyć i zmiksować z 6 łyżkami
wody, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wanilią i likierem owocowym. Mus
malinowy przetrzeć przez sito. Brzoskwinie nakłuć w kilku miejscach widelcem,
sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Owoce przeciąć na pół i wyjąć z nich
pestki. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić
na sztywno. Do czterech pucharków nałożyć lody waniliowe, a na nich ułożyć
połówki brzoskwiń. Sosem malinowym polać tylko połowę każdego owocu. Przy
pomocy szprycy wycisnąć wianuszek śmietany dookoła owoców i obsypać je świeżymi
malinami lub udekorować listkami czekoladowymi.
Możemy też zrobić ten deser w
wersji dla dzieci bez likieru, ale wersja z likierem, choć tylko dla dorosłych
jest znacznie atrakcyjniejsza smakowo.
Zarówno mój lodowo-owocowy deser,
jak i ciasto deserowe o nazwie Owocowe cudo oferowane przez Nową piekarnię to
nie tylko uczta dla wszystkich łakomczuchów, ale i prawdziwa radość dla
oczu.
Komentarze
Prześlij komentarz