Prawdziwy keks domowy
to prawdziwy rarytas. Chociaż jest czasochłonny to dziś zaprezentuje jak zrobić
keks, do którego potrzeba wyłącznie jednego jajka. Pomimo tego, że używamy
małej ilości cukru, samo ciasto jest naprawdę słodkie i wyśmienite w smaku. Można
by rzec, że jest to miodzio w ustach a jeszcze smak podkreśla kokos i pieczone
jabłko. Dla mnie jest to ciasto z serii: Bomba!. Poniżej zamieszczam przepis na
keks domowy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki miodu;
- 15 dag margaryny;
- 3 szklanki pszennej mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 jajo;
- 2 łyżeczki oczyszczonej sody oczyszczonej;
No to zaczynamy
pieczenie naszego keksu domowego. Na początku miód oraz margarynę należy
roztopić na wolnym ogniu a potem wystudzić. Kolejno dodać do tego przesianej
mąki z sodą i pozostałych składników. Następnie nasze ciasto wyrabiamy i
dzielimy na trzy części, dwie części muszą być większe od jednego z tych
trzech. Wykładamy te ciasta na blachę wyścieloną tradycyjnie papierem do
pieczenia. Musimy to piec po 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a tą
naszą mniejszą część pieczemy ok. 4 minuty krócej. Potem studzimy to. Blat,
który jest najcieńszy kruszymy w dość drobne kawałki.
Masa jabłkowa:
- kilogram jabłek;
- 2 wiśniowe galaretki;
- 3 łyżki cukru;
- trochę przegotowanej i ostudzonej wody;
Jabłka musimy obrać i
pokroić w plastry, dodać wodę i dusić przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie
należy dodać cukier i proszę naszej galaretki. Mieszamy to dokładnie i musimy
wystudzić. Potem do masy, która jest już wystudzona dodajemy pokruszony blat
ciasta miodowego i dobrze mieszamy.
Masa z kokosem:
- 2 szklanki mleka;
- 5 łyżek cukru;
- cukier waniliowy;
- 4 łyżki kaszy mannej;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 25 dag masła;
Mleko musimy ugotować z cukrem oraz kaszą manną. Dodać kokos
i ponownie chwilę gotować i ostudzić. Zmiksować to należy z masłem.
Jeżeli chodzi o
wykonanie polewy i jej przekładania to wygląda tak, że polewa, blat miodowy
plus masa jabłkowa potem na to masa z kokosem, znowu blat miodowy i znowu
polewa.
Ciasto po ukończeniu najlepiej wstawić do lodówki na noc. I tym
sposobem mamy keks domowy. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz