Baton snickers jest
nie tylko dla mnie jak i zapewne dla dużej części osób jednym z większych łakoci,
jakie jadły. A ciasto snickers to już tym bardziej jest nadmiar słodkości
dostarczanej dla podniebienia. A pieczenie takiego ciasta wymaga cierpliwości i
wykonywania kilka etapów. I dziś postaram się przedstawić wam jak się piecze ciasto,
jakim jest snickers, robione w wąskiej blaszce 18 cm.
Składniki:
Biszkopt:
- 2 duże jaja;
- 15g jaglanej mąki;
- 15g wiórków kokosowych;
- 1 łyżka soku z cytryny;
Masa budyniowa:
- 100g suchej jaglanej kaszy;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 1 banan, najlepiej dojrzały;
Masa daktylowa
- 150g suszonych daktyli namoczonych w wodzie kilka godzin
prędzej i/lub dzień prędzej;
Polewa czekoladowa
- gorzka czekolada, najlepiej powyżej 80% kakao;
- łyżka klarowanego masła;
Dodatkowo:
- spora garść orzechów włoskich dzień prędzej namoczonych;
Przechodzimy teraz do
przygotowania ciasta do naszego snickersa z powyższych produktów. Musimy
rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Następnie oddzielić
żółtka od białek i powlewać do osobnych naczyń. Nasze białka wraz z sokiem z
cytryny ubijamy dokładnie na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy na
minimalnych obrotach. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, wiórek i potem
delikatnie to mieszamy. Naszą blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i na
nią przełożyć masę. Ciasto należałoby piec przez 20-25 minut a następnie
wystudzić. Potem biszkopt należy pokroić tak, aby powstały 2 blaty, najlepiej,
aby jeden był grubszy. Przejdźmy do zrobienia naszego budyniu. Z kolei kaszę
musimy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnuszka i zalać wodą. Potem to
gotujemy pod przykrywką, aż zmięknie a na koniec dodajemy olej kokosowy. Następnym
krokiem jest odstawienie tego aż kasza dojdzie do siebie i wystygnie. Później
należy dodać banana i zblendować to na gęsty krem. Odstawić do lodówki do
momentu lekkiego zesztywnienia. Jeżeli chodzi o naszą masę daktylową to musimy
zlać wodę od naszych daktyli dokładnie zblendować. I kolejnym etapem jest
nałożenie na 1 blat biszkoptu budyń, a następnie masę budyniową a na to 2 blat
biszkoptu. Naszą czekoladę z dodatkiem masła należy rozpuścić w kąpieli wodnej
i pod koniec delikatnie mieszamy. Potem odstawiamy to do lekkiego wystudzenia.
Ciasto należy polać czekoladą. Potem posypujemy orzechami włoskimi i ciasto
musimy odstawić do lodówki na noc.
Po wyciągnięciu na drugi dzień mamy
przepyszne ciasto snickers. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz