Nie każdy lubi
zbierać jagody, ale koneserów i smakoszy tego owocowego cuda jest zapewne
wielu. Choć sezon na jagody się skończył to jagody mrożone po rozmrożeniu też
są przepyszne. W cieście tym bardziej idealnie się sprawdzają. A ciasto
jagodowe jest miękkie, delikatne, słodkie i puszyste. Chyba więcej argumentów
do zrobienia i skosztowania ciasta nie muszę wymieniać. Poniżej przedstawiam
wam jeden z wielu przepisów na ciasto jagodowe w formie 23-25 cm.
Ciasto:
Składniki
- 1.75 szklanki mąki;
- 1.75 szklanki cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 jajka;
- 2 żółtka;
- skórka z jednej cytryny;
- sok z jednej cytryny;
- 5 łyżek mleka;
- 120 g miękkiego masła;
- 100 g jagód;
Polewa:
Składniki:
- pół szklanki cukru
pudru;
- 4 łyżki masła;
- pół szklanki mleka w proszku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 150 g jagód;
Przejdziemy teraz do przygotowania naszego ciasta. Masło
musimy utrzeć wraz cukrem np. przy pomocy miksera. Dodajemy potem jajka wraz
żółtkami i znowu wszystko miksujemy do momentu, kiedy masa będzie niemal biała.
Kolejnym krokiem jest dodanie mleka, soku z cytryny i łączymy całość. Wsypujemy
do masy przesianą mąkę z proszkiem i dorzucamy skórkę z cytryny. Teraz
miksujemy, aż się całkowicie połączą składniki. Wsypujemy teraz jagody i nie za
mocno mieszamy łyżką lub łopatką. No i przekładamy ciasto do formy lub blaszki
wyścielonej papierem do pieczenia oraz pieczemy w temperaturze 170 stopniach
przez około 45-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Przechodzimy do
wykonania najsłodszej części, czyli polewy. Rozpuszczamy masło w małym
garneczku np. rondelku, dodajemy tam mleka w proszku oraz cukier puder. I
standardowa procedura a mianowicie całość musimy energicznie wymieszać. Kiedy
masa polewy już nam stanie się całkowicie kremowa wlewamy sok z cytryny. Trochę
przestudzamy naszą masę i polewamy ciasto. Potem posypujemy jagodami. Musimy
teraz poczekać, aby polewa zastygła w chłodnym miejscu. I można powiedzieć, że
w tym momencie mamy gotowe ciasto jagodowe. W niektórych przepisach proponują
dla ozdoby liść mięty.
Tym o to sposobem wykonaliśmy owocowe cudo, jakim jest
ciasto jagodowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz