Zdrowy chleb pełnoziarnisty


Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywanym przez większość Polaków. Bardzo ważne jest jednak, jaki rodzaj pieczywa spożywamy. Dostarcza nam ono, bowiem nie tylko węglowodanów, ale też wielu witamin i minerałów oraz tak ważnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika.
Mąka jest podstawowym produktem do pieczenia chleba i to przede wszystkim od niej zależą jego walory zdrowotne. Mąka „biała” i mąka pełnoziarnista to dwa główne rodzaje mąki pszennej. Różnią się one procesem jej przemiał. Podczas mielenia zboża na mąkę pełnoziarnistą niczego nie usuwa się z ziarna. Podczas mielenia zboża na mąkę „białą” natomiast usuwa się wartościowe i bardzo odżywcze kiełki i otręby. Efektem takiego wielokrotnego przemiału jest, zatem mąka „biała” bogata w węglowodany a niezwykle uboga w składniki odżywcze. Zawartość otręb w mące pełnoziarnistej stanowi o jej jakże wysokich walorach zdrowotnych.
Taka właśnie wartościowa mąka jest wykorzystywana do pieczenia bardzo zdrowego chleba pełnoziarnistego,którego spożywanie zalecają dietetycy. Podam dzisiaj przepis na pyszny chleb pełnoziarnisty, który może nawet w smaku przypominać chleb razowy wileński, jest jednak nieco inny, o czym przekonajcie się sami.
Składniki na dwa bochenki chleba pełnoziarnistego:
15 dag kiełków pszenicy, 6 dag drożdży, 2 łyżki soli, 6 łyżki miodu, 4 dag masła, 1 kilogram razowej,pełnoziarnistej  mąki pszennej (typ 2000).
Przyrządzani chleba pełnoziarnistego:
Drożdże rozetrzeć z ¼ litra ciepłej wody. Następnie dodać sól, miód, roztopione masło, ¼ litra wody i połowę przesianej mąki. Wszystkie składniki wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, kiełki pszenicy i ¼ litra wody, dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić na około 30 minut, aby dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość. Zagnieść dwa bochenki. Wierzchy chlebów pełnoziarnistych naciąć i posmarować wodą. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Chleb pełnoziarnisty z kiełkami pszenicy to domowy wypiek pełen witamin mikroelementów, który często powinien pojawiać się na naszym stole. 

 

Komentarze