Pieczywo jest jednym z
podstawowych produktów spożywanym przez większość Polaków. Bardzo ważne jest
jednak, jaki rodzaj pieczywa spożywamy. Dostarcza nam ono, bowiem nie tylko
węglowodanów, ale też wielu witamin i minerałów oraz tak ważnego dla prawidłowej
pracy układu pokarmowego błonnika.
Mąka jest podstawowym produktem
do pieczenia chleba i to przede wszystkim od niej zależą jego walory zdrowotne.
Mąka „biała” i mąka pełnoziarnista to dwa główne rodzaje mąki pszennej. Różnią
się one procesem jej przemiał. Podczas mielenia zboża na mąkę pełnoziarnistą
niczego nie usuwa się z ziarna. Podczas mielenia zboża na mąkę „białą”
natomiast usuwa się wartościowe i bardzo odżywcze kiełki i otręby. Efektem
takiego wielokrotnego przemiału jest, zatem mąka „biała” bogata w węglowodany a
niezwykle uboga w składniki odżywcze. Zawartość otręb w mące pełnoziarnistej
stanowi o jej jakże wysokich walorach zdrowotnych.
Taka właśnie wartościowa mąka
jest wykorzystywana do pieczenia bardzo zdrowego chleba
pełnoziarnistego,którego spożywanie zalecają dietetycy. Podam dzisiaj przepis
na pyszny chleb pełnoziarnisty, który może nawet w smaku przypominać chleb
razowy wileński, jest jednak nieco inny, o czym przekonajcie się sami.
Składniki na dwa bochenki chleba
pełnoziarnistego:
15 dag kiełków pszenicy, 6 dag
drożdży, 2 łyżki soli, 6 łyżki miodu, 4 dag masła, 1 kilogram razowej,pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 2000).
Przyrządzani chleba
pełnoziarnistego:
Drożdże rozetrzeć z ¼ litra
ciepłej wody. Następnie dodać sól, miód, roztopione masło, ¼ litra wody i
połowę przesianej mąki. Wszystkie składniki wymieszać. Tak przygotowany rozczyn
pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Do
wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, kiełki pszenicy i ¼ litra wody,
dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić na około 30 minut, aby dobrze wyrosło i
podwoiło swoją objętość. Zagnieść dwa bochenki. Wierzchy chlebów
pełnoziarnistych naciąć i posmarować wodą. Następnie wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Chleb pełnoziarnisty z kiełkami
pszenicy to domowy wypiek pełen witamin mikroelementów, który często powinien
pojawiać się na naszym stole.
Komentarze
Prześlij komentarz