Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Temat chleba pełnoziarnistego pojawił się już na niniejszym blogu. Dziś przedstawiam przepis na chleb z pełnoziarnistej mąki, ale bez dodatku dyni, za to na zakwasie żytnim. Chleby pełnoziarniste mogą powstawać na drożdżach i jest to niewątpliwie prostszy sposób na samodzielne pieczenie chleba. Jednak, aby w pełni wykorzystać zawarte w mące zdrowotne składniki, warto wykorzystać zakwas. Eliminuje on niepożądaną substancję zawartą w otrębach ziaren. Substancja ta, zwana kwasem fitynowym, blokuje przyswajanie witamin w naszym organizmie. Warto więc postarać się o samodzielne przygotowanie zakwasu. Jeden ze sposobów można znaleźć tutaj.

Składniki na zaczyn:
20 dag mąki żytniej razowej, 6 dag aktywnego zakwasu, 300 ml letniej wody
Składniki na ciasto właściwe:
30 dag mąki pełnoziarnistej, łyżka soli, cały zaczyn, około 250 ml wody

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem chleba należy przygotować zaczyn. W wysokim pojemniku umieścić mąkę, zakwas oraz wodę i wszystko wymieszać. Pojemnik przykryć i pozostawić na około 14 godzin w pokojowej temperaturze.
Następnego dnia, gdy zaczyn będzie gotowy, można przejść do przygotowania ciasta właściwego.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. Następnie dodać zaczyn oraz wodę i za pomocą łyżki wszystko wymieszać do połączenia składników. Tak połączone składniki należy odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyścielanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów keksówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni, włożyć formę z wyrośniętym chlebem i piec najpierw przez około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez 30 do 40 minut. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia, najlepiej do następnego dnia.

Chleb pełnoziarnisty, niezależnie czy upieczony samemu, czy też kupowany, powinien częściej gościć na naszych stolach. Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, będzie on idealnym uzupełnieniem zdrowej diety.

Komentarze