Temat chleba pełnoziarnistego pojawił się już na
niniejszym blogu. Dziś przedstawiam przepis na chleb z pełnoziarnistej mąki,
ale bez dodatku dyni, za to na zakwasie żytnim. Chleby pełnoziarniste mogą
powstawać na drożdżach i jest to niewątpliwie prostszy sposób na samodzielne
pieczenie chleba. Jednak, aby w pełni wykorzystać zawarte w mące zdrowotne
składniki, warto wykorzystać zakwas. Eliminuje on niepożądaną
substancję zawartą w otrębach ziaren. Substancja ta, zwana kwasem fitynowym,
blokuje przyswajanie witamin w naszym organizmie. Warto więc postarać się o
samodzielne przygotowanie zakwasu. Jeden ze sposobów można znaleźć tutaj.
Składniki na zaczyn:
20 dag mąki żytniej razowej, 6 dag aktywnego zakwasu, 300 ml letniej wody
Składniki na ciasto właściwe:
30 dag mąki pełnoziarnistej, łyżka soli, cały zaczyn, około 250 ml wody
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem chleba należy przygotować zaczyn. W wysokim
pojemniku umieścić mąkę, zakwas oraz wodę i wszystko wymieszać. Pojemnik przykryć
i pozostawić na około 14 godzin w pokojowej temperaturze.
Następnego dnia, gdy zaczyn będzie gotowy, można przejść do przygotowania
ciasta właściwego.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. Następnie dodać zaczyn oraz wodę
i za pomocą łyżki wszystko wymieszać do połączenia składników. Tak połączone
składniki należy odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do
keksówki wyścielanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów keksówki. Piekarnik nagrzać do
temperatury 230 stopni, włożyć formę z wyrośniętym chlebem i piec najpierw
przez około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec
jeszcze przez 30 do 40 minut. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy i
odstawić do wystudzenia, najlepiej do następnego dnia.
Chleb
pełnoziarnisty, niezależnie czy upieczony samemu, czy też kupowany, powinien
częściej gościć na naszych stolach. Ze względu na dużą zawartość witamin i
minerałów, będzie on idealnym uzupełnieniem zdrowej diety.
Komentarze
Prześlij komentarz