Pojawiły się już na bazarach
pierwsze jagody, a to znak, że lato w pełni. Nieraz też mijamy przydrożnych
zbieraczy sprzedających te leśne owoce. Nie zastanawiajmy się wtedy, czy je
kupić? Po prostu zróbmy to, a ja podpowiem wam jak można wykorzystać je w
zrobieniu pysznego ciasta jagodowego.
Jest oczywiście mnóstwo sposobów
na zrobienie takiego wspaniałego ciasta jagodowego. Bardzo dobry jest na
przykład zwykły najprostszy placek drożdżowy, ale właśnie z jagodami. Do ciasta
drożdżowego z kruszonką też możemy dodać odrobinę jagód urozmaicając go w ten
sposób. U mnie w domu najczęściej piecze się ciasto jagodowe na półkruchym
spodzie w środku z jagodami tartym wierzchem posypanym cukrem pudrem. Ostatnio
zrobiłam jednak nieco inny, ale jakże pyszny jagodowy deser. Oto przepis na
niego:
Składniki na ciasto:
20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag
cukru, 1 żółtko, szczypta soli.
Nadzienie jagodowe:
½ kg jagód, 1 kieliszek likieru
pomarańczowego, 8 łyżeczek żelatyny, 2 szklanki śmietany kremówki, 5 dag cukru.
Przyrządzanie ciasta jagodowego:
Zagnieść kruche ciasto, owinąć
folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220
stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i piec 15 minut. Jagody umyć, odsączyć,
zalać likierem i odstawić na 30 minut. Żelatynę rozpuścić w 10 łyżkach zimnej
wody i zagotować. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i
¾ jagód. Śmietanę jagodową przełożyć do blaszki z ciastem, ułożyć na wierzchu
pozostałe jagody i wstawić ciasto jagodowe do lodówki do zastygnięcia.
Najlepiej podawać je zimne prosto z lodówki, wtedy smakuje rewelacyjnie.
Takie właśnie ciasto jagodowe z
wyśmienitą, aromatyczną śmietaną, udekorowane jagodami nie tylko raduje oczy,
ale i rozpływa się w ustach.
Komentarze
Prześlij komentarz