Pyszny deser jagodowy


Pojawiły się już na bazarach pierwsze jagody, a to znak, że lato w pełni. Nieraz też mijamy przydrożnych zbieraczy sprzedających te leśne owoce. Nie zastanawiajmy się wtedy, czy je kupić? Po prostu zróbmy to, a ja podpowiem wam jak można wykorzystać je w zrobieniu pysznego ciasta jagodowego.
Jest oczywiście mnóstwo sposobów na zrobienie takiego wspaniałego ciasta jagodowego. Bardzo dobry jest na przykład zwykły najprostszy placek drożdżowy, ale właśnie z jagodami. Do ciasta drożdżowego z kruszonką też możemy dodać odrobinę jagód urozmaicając go w ten sposób. U mnie w domu najczęściej piecze się ciasto jagodowe na półkruchym spodzie w środku z jagodami tartym wierzchem posypanym cukrem pudrem. Ostatnio zrobiłam jednak nieco inny, ale jakże pyszny jagodowy deser. Oto przepis na niego:
Składniki na ciasto:
20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru, 1 żółtko, szczypta soli.
Nadzienie jagodowe:
½ kg jagód, 1 kieliszek likieru pomarańczowego, 8 łyżeczek żelatyny, 2 szklanki śmietany kremówki, 5 dag cukru.
Przyrządzanie ciasta jagodowego:
Zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i piec 15 minut. Jagody umyć, odsączyć, zalać likierem i odstawić na 30 minut. Żelatynę rozpuścić w 10 łyżkach zimnej wody i zagotować. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i ¾ jagód. Śmietanę jagodową przełożyć do blaszki z ciastem, ułożyć na wierzchu pozostałe jagody i wstawić ciasto jagodowe do lodówki do zastygnięcia. Najlepiej podawać je zimne prosto z lodówki, wtedy smakuje rewelacyjnie.
Takie właśnie ciasto jagodowe z wyśmienitą, aromatyczną śmietaną, udekorowane jagodami nie tylko raduje oczy, ale i rozpływa się w ustach.

Komentarze