Przepis na placek drożdżowy

Ciasta drożdżowe to temat rzeka. Nie ma chyba takiej osoby, której smak tego popularnego wypieku byłby obcy. Dziś pora na przedstawienie placka drożdżowego, którego sposób wykonania jest nieco inny od tego tradycyjnego. Do tej pory pojawiały się tu przepisy na ciasta drożdżowe, wyrabiane metodą dwufazową. Polega ona na sporządzeniu i wyrośnięciu rozczynu, wyrabianiu ciasta i pozostawieniu go do wyrośnięcia przed upieczeniem. Metoda jednofazowa zaprezentowana poniżej, polega na jednoczesnym połączeniu wszystkich składników i odstawieniu ich do wyrośnięcia. Jest to sposób bardzo oszczędny w czasie, aczkolwiek wykorzystywany głównie w takich wypiekach jak bułki i placki z mniejszą ilością dodatkowych składników.
Placek drożdżowy lubuje się w owocach, więc i tym razem nie może ich zabraknąć. O cieście jagodowym na drożdżach już było, przyszedł więc czas na pyszne brzoskwinie, których nie brakuje teraz w naszych sklepach.

Składniki:
100 g drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka 5 szklanek mąki, cukier waniliowy, 0,5 kg brzoskwiń

Wykonanie:
Drożdże należy pokruszyć i wrzucić do miski. Następnie dodać całą ilość cukru, jajka, olej, mleko, mąkę i cukier waniliowy. Składników nie należy mieszać. Miskę odstawić na około cztery godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu składniki wymieszać na jednolitą konsystencję. Masę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę.
Brzoskwinie po umyciu pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Dla wzbogacenia smaku można je posypać cynamonem.
Przechodzimy do pieczenia ciasta. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec przez około 45 – 50 minut.

Placek drożdżowy z owocami, słodka bułeczka z makiem lub ciasto drożdżowe z kruszonką, to tylko niewielka część drożdżowego królestwa. Niepowtarzalne smaki i aromaty tych słodkości, bywają miłym wspomnieniem babcinych wypieków z czasów dzieciństwa.

Komentarze