Ciasta drożdżowe to temat rzeka. Nie ma chyba takiej osoby, której smak
tego popularnego wypieku byłby obcy. Dziś pora na przedstawienie placka
drożdżowego, którego sposób wykonania jest nieco inny od tego tradycyjnego. Do
tej pory pojawiały się tu przepisy na ciasta drożdżowe, wyrabiane metodą dwufazową.
Polega ona na sporządzeniu i wyrośnięciu rozczynu, wyrabianiu ciasta i
pozostawieniu go do wyrośnięcia przed upieczeniem. Metoda jednofazowa
zaprezentowana poniżej, polega na jednoczesnym połączeniu wszystkich składników
i odstawieniu ich do wyrośnięcia. Jest to sposób bardzo oszczędny w
czasie, aczkolwiek wykorzystywany głównie w takich wypiekach jak bułki i placki
z mniejszą ilością dodatkowych składników.
Placek drożdżowy lubuje się w owocach, więc i tym razem nie może ich
zabraknąć. O cieście jagodowym na drożdżach już było, przyszedł więc czas na pyszne
brzoskwinie, których nie brakuje teraz w naszych sklepach.
Składniki:
100 g drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, 3/4 szklanki
mleka 5 szklanek mąki, cukier waniliowy, 0,5 kg brzoskwiń
Wykonanie:
Drożdże należy pokruszyć i wrzucić do miski. Następnie dodać całą ilość
cukru, jajka, olej, mleko, mąkę i cukier waniliowy. Składników nie należy
mieszać. Miskę odstawić na około cztery godziny w ciepłe miejsce. Po upływie
tego czasu składniki wymieszać na jednolitą konsystencję. Masę przełożyć na
wysmarowaną tłuszczem formę.
Brzoskwinie po umyciu pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Dla
wzbogacenia smaku można je posypać cynamonem.
Przechodzimy do pieczenia ciasta. Piekarnik nagrzać do temperatury 180
stopni, włożyć ciasto i piec przez około 45 – 50 minut.
Placek drożdżowy z owocami, słodka bułeczka z makiem lub ciasto drożdżowe z kruszonką, to tylko niewielka część drożdżowego królestwa. Niepowtarzalne smaki i aromaty tych słodkości, bywają miłym wspomnieniem babcinych wypieków z
czasów dzieciństwa.
Komentarze
Prześlij komentarz