Przepis na placek drożdżowy



  W niejednym domu placek drożdżowy jest jednym z tych ciast, którymi Pani Domu się lubi pochwalić, kiedy goście przychodzą. Takie ciasto często okazuje się być bardzo prostym a to, co dodamy na wierzch albo w nadzieniu to jest tylko nasza inwencja twórcza. Ja dziś zaproponuje wam z jabłkami i cukrem pudrem. Kwestie kaloryczne pozostawmy zboku. Potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 250 ml letniego mleka;
- 120 g cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- 100 g roztopionego masła;
- 40 g świeżych drożdży;
- 1 jajko;
- szczypta soli;
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej;
- 50 g cukru;
- 70-75 g zimnego masła;
- szczypta soli;
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka;
- cukier puder;
  Mieszamy dobrze drożdże w większym kubku z jedną łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy 10-15 minut. Wsypujemy do większej miski mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz masło, które powinno już być ostudzone i pamiętamy na koniec o wyrośniętych drożdżach.    Ciasto mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, chodzi o to żeby się nie przyklejało do niej ciasto, po czym przechodzimy do wyrabiania naszego ciasta ręką przez kilka minut. Wyjdzie nam dość klejące ciasto. Jeżeli wyjdzie za klejące dodajemy trochę mąki. Naszą miskę z ciastem przykrywamy czymś, najlepiej ściereczką, i odstawiamy na 1.5 godziny w miejsce gdzie jest dość ciepło w celu wyrośnięcia. Potem wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy, która mniej więcej powinna mieć wymiary 26 cm. Jej brzegi smarujemy masłem. Kiedy ciasto wyrośnie to przekładamy je do naszej tortownicy. Posmarujmy delikatnie wierzch tego ciasta roztopionym masłem. Ponownie przykrywamy ściereczką tortownice i pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 40-60 minut.
  Nasze ciasto musi być wypełnione w tortownicy. Do naszego ciasta z kruszonką nie możemy zapominać o kruszonce. Ze składników podanych wyżej zagniatamy kruszonkę. W czasie, kiedy ciasto nam wyrasta kruszonkę wkładamy do lodówki. Kiedy ciasto nam wyrośnie układamy jabłka pokrojone w plasterki i posypujemy całość kruszonką? Pieczemy nasze ciasto przez około 40 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż patyczek, którym będziemy sprawdzać będzie suchy. Po całkowitym upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem. I tym o to sposobem mamy placek drożdżowy z jabłkiem i kruszonką. Pyszota. Smacznego!

Komentarze