Nie pomylę się chyba zbytnio kiedy powiem, że pierogi to jedna z
najlepszych rzeczy, jaka została wymyślona przez ludzkość. Niczym włoska pizza
z niezliczoną gamą składników, tak i pierogi potrafią „przygarnąć” w swoje
objęcia sporą ilość produktów. Jeżeli znudzą nam się - w co wątpię - pierogi
ruskie, z kapustą lub owocami, to mamy jeszcze do wykorzystania mnóstwo innych
możliwości. Jedną z nich jest soczewica i właśnie to warzywo, posłuży w tym
przepisie za pierogowy farsz.
Składniki na
ciasto pierogowe:
400 g mąki, jajko,
szczypta soli, około pół szklanki letniej wody
Składniki na
farsz:
250 g zielonej
soczewicy, 2 cebule, 2 łyżki masła, jajko, 2 – 3 łyżki bułki tartej, pieprz i
sól do smaku
Wykonanie pierogów:
Należy zacząć od przygotowania soczewicy. Wskazaną ilość namoczyć, najlepiej
na noc. Następnego dnia soczewicę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, w
przybliżeniu około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i rozdrobnić widelcem.
Obrane cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać do soczewicy i ostudzić. Po
wystudzeniu dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, następnie dokładnie
wymieszać.
Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta. Mąkę należy przesiać, dodać
jajko oraz sól. Stopniowo wlewając letnią wodę, zagniatać ciasto do uzyskania
gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto po uformowaniu rozwałkować i
wykrawać krążki. Na przygotowane krążki nakładać farsz i odpowiednio
zlepić. Gotować w osolonym wrzątku, można dodać też kilka kropel oleju. Pierogi
po wypłynięciu gotować jeszcze około dwie minuty.
Jeżeli lubimy
zielony kolor, to na etapie przygotowania ciasta, możemy do przesianej mąki
dołożyć dwie lub trzy łyżki mielonego szpinaku. Wzbogaci on smak pierogów, a
kolor ciasta idealnie uzupełni się z zieloną soczewicą.
Komentarze
Prześlij komentarz