Przepis na pierogi z soczewicą

Nie pomylę się chyba zbytnio kiedy powiem, że pierogi to jedna z najlepszych rzeczy, jaka została wymyślona przez ludzkość. Niczym włoska pizza z niezliczoną gamą składników, tak i pierogi potrafią „przygarnąć” w swoje objęcia sporą ilość produktów. Jeżeli znudzą nam się - w co wątpię - pierogi ruskie, z kapustą lub owocami, to mamy jeszcze do wykorzystania mnóstwo innych możliwości. Jedną z nich jest soczewica i właśnie to warzywo, posłuży w tym przepisie za pierogowy farsz.

Składniki na ciasto pierogowe:
400 g mąki, jajko, szczypta soli, około pół szklanki letniej wody
Składniki na farsz:
250 g zielonej soczewicy, 2 cebule, 2 łyżki masła, jajko, 2 – 3 łyżki bułki tartej, pieprz i sól do smaku

Wykonanie pierogów:
Należy zacząć od przygotowania soczewicy. Wskazaną ilość namoczyć, najlepiej na noc. Następnego dnia soczewicę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, w przybliżeniu około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i rozdrobnić widelcem. Obrane cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać do soczewicy i ostudzić. Po wystudzeniu dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, następnie dokładnie wymieszać.
Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta. Mąkę należy przesiać, dodać jajko oraz sól. Stopniowo wlewając letnią wodę, zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto po uformowaniu rozwałkować i wykrawać krążki. Na przygotowane krążki nakładać farsz i odpowiednio zlepić. Gotować w osolonym wrzątku, można dodać też kilka kropel oleju. Pierogi po wypłynięciu gotować jeszcze około dwie minuty.

Jeżeli lubimy zielony kolor, to na etapie przygotowania ciasta, możemy do przesianej mąki dołożyć dwie lub trzy łyżki mielonego szpinaku. Wzbogaci on smak pierogów, a kolor ciasta idealnie uzupełni się z zieloną soczewicą.

Komentarze