W regionie, gdzie ja mieszkam
jest taka bardzo stara tradycja, nadal kultywowana zwłaszcza przez rolników.
Otóż na święto Matki Bożej Zielnej przypadające w sierpniu piecze się placki
drożdżowe z serem. Odkąd pamiętam u nas w domu także podtrzymywało się ten
zwyczaj. Każdego roku na to święto pieczenie ciasta drożdżowego z serem było i
wciąż jest niemalże obowiązkowe.
Ciasta drożdżowe z kruszonką, czy
z sezonowymi owocami na przykład drożdżowe ciasta jagodowe często goszczą na
naszym stole, ale placek drożdżowy z serem piecze się jedynie raz do roku. Być
może właśnie, dlatego jest on zawsze tak niecierpliwie oczekiwany a pieczenie
ciasta urasta niemal, że do świątecznego rytuału.
W tym roku także wykorzystamy
stary przepis jeszcze mojej babci i na „zielną” upieczemy pyszny placek
drożdżowy z serem, a oto właśnie ten przepis:
Składniki na placek drożdżowy:
50 dag mąki, 250 ml mleka, 5dag
świeżych drożdży, ¾ szklanki cukru, 1 jajko, 10 dag masła.
Wykonanie ciasta:
W miseczce rozetrzeć drożdże z
łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do
większej miski wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn i pozostawić. Wlać do tego
roztopione masło, lekko podgrzane mleko, wsypać cukier i wbić jajko. Wszystkie
składniki dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie
i podwoi swoją objętość wyłożyć je na posmarowaną blachę.
Składniki na masę serową:
60 dag zmielonego sera, 25 dag
cukru, 15 dag masła, 6 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 cukry waniliowe.
Wykonanie masy serowej:
Do naczynia wsypać ser, dodać
cukier, roztopione masło, żółtka, cukry waniliowe, mąkę ziemniaczaną. Wszystkie
te składniki dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i połączyć
z utartą masą.
Na lekko już podrośnięty placek
drożdżowy wyłożyć masę serową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około
godzinę.
Placek drożdżowy z serem to
wypiek robiony w naszym domu jeden jedyny raz w roku, ku naszej uciesze święto,
na które go pieczemy powoli się zbliża, więc już wkrótce znów będziemy się
rozkoszowali jego smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz