Pierogi zawsze są dobre


Chyba każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu pierogi. Są bardzo często robionym daniem obiadowym w polskich domach, a prawie, że nieskończona możliwość doboru najróżniejszego nadzienia sprawia, że pierogi się nam nigdy nie znudzą.
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku, a przywiezione zostały z dalekiego wschodu, i to właśnie w Polsce i krajach wschodnich są one najbardziej popularne. Choć na przykład we Włoszech bardzo znane i lubiane są też małe pierożki o nazwie Ravioli.
Pierogi to potrawa zrobiona z rozwałkowanego na cienką warstwę ciasta i wypełnionego rozmaitymi nadzieniami. Najbardziej popularne są pierogi gotowane i te najczęściej są robione przez polskie gospodynie, choć mogą być one też w wersji pieczonej. Bardzo dobre są też małe pierożki smażone w głębokim tłuszczu.
Podstawą pierogów jest dobre ciasto, które powinno być miękkie a przede wszystkim dobrze się lepić podczas ich sklejania. Przepisów na dobre ciasto pierogowe jest chyba tyle ile jest kucharek, które je robią.
Produktem, bez którego nie da się zrobić ciasta jest mąka zazwyczaj jasna pszenna, choć oczywiście takie ciasto można zrobić też z mąki razowej (bardzo zdrowe i smaczne pierogi, polecam, kilka razy nawet takie jadłam). Co do pozostałych produktów to jest wiele przepisów. Jedni robią z jajkiem a inni bez, jedni dają zimną wodę a inni zaparzają wrzątkiem, jedni dają olej lub masło a inni wcale nie dodają tłuszczu. Myślę jednak, że każdy rodzaj ciasta na pierogi, jeżeli jest oczywiście dobrze zrobiony jest równie dobry.
Pierogi to oczywiście nie tylko ciasto, potrzebne jest jeszcze nadzienie. W tej kwestii mamy niezwykle szerokie pole do popisu. Możemy je zrobić zarówno na słodko (owoce, słodki ser), jak i wytrawnie(mięso, warzywa).
Jeśli myślimy o pierogach to najczęściej przychodzą nam do głowy te klasyczne z mięsem, kapustą, ruskie, czy też z owocami. Każdy zapewne ma też jakieś swoje ulubione rodzaje pierogów. Nie poprzestawajmy jednak na robieniu, czy kupowaniu jedynie tych nam już znanych i lubianych. Próbujmy raczej nowych przez nas jeszcze nieodkrytych wariantów i smaków, a jeśli brak nam czasu, czy pomysłów do ich zrobienia kupmy któreś z oferowanych przez Piekarnie z Łukowa.

 

Komentarze