Chyba każdy z nas jadł
przynajmniej raz w życiu pierogi. Są bardzo często robionym daniem obiadowym w
polskich domach, a prawie, że nieskończona możliwość doboru najróżniejszego nadzienia
sprawia, że pierogi się nam nigdy nie znudzą.
Pierogi znane są w Polsce
prawdopodobnie już od XIII wieku, a przywiezione zostały z dalekiego wschodu, i
to właśnie w Polsce i krajach wschodnich są one najbardziej popularne. Choć na
przykład we Włoszech bardzo znane i lubiane są też małe pierożki o nazwie Ravioli.
Pierogi to potrawa zrobiona z
rozwałkowanego na cienką warstwę ciasta i wypełnionego rozmaitymi nadzieniami.
Najbardziej popularne są pierogi gotowane i te najczęściej są robione przez
polskie gospodynie, choć mogą być one też w wersji pieczonej. Bardzo dobre są
też małe pierożki smażone w głębokim tłuszczu.
Podstawą pierogów jest dobre
ciasto, które powinno być miękkie a przede wszystkim dobrze się lepić podczas
ich sklejania. Przepisów na dobre ciasto pierogowe jest chyba tyle ile jest
kucharek, które je robią.
Produktem, bez którego nie da się
zrobić ciasta jest mąka zazwyczaj jasna pszenna, choć oczywiście takie ciasto
można zrobić też z mąki razowej (bardzo zdrowe i smaczne pierogi, polecam, kilka
razy nawet takie jadłam). Co do pozostałych produktów to jest wiele przepisów.
Jedni robią z jajkiem a inni bez, jedni dają zimną wodę a inni zaparzają
wrzątkiem, jedni dają olej lub masło a inni wcale nie dodają tłuszczu. Myślę
jednak, że każdy rodzaj ciasta na pierogi, jeżeli jest oczywiście dobrze
zrobiony jest równie dobry.
Pierogi to oczywiście nie tylko
ciasto, potrzebne jest jeszcze nadzienie. W tej kwestii mamy niezwykle szerokie
pole do popisu. Możemy je zrobić zarówno na słodko (owoce, słodki ser), jak i
wytrawnie(mięso, warzywa).
Jeśli myślimy o pierogach to
najczęściej przychodzą nam do głowy te klasyczne z mięsem, kapustą, ruskie, czy
też z owocami. Każdy zapewne ma też jakieś swoje ulubione rodzaje pierogów. Nie
poprzestawajmy jednak na robieniu, czy kupowaniu jedynie tych nam już znanych i
lubianych. Próbujmy raczej nowych przez nas jeszcze nieodkrytych wariantów i
smaków, a jeśli brak nam czasu, czy pomysłów do ich zrobienia kupmy któreś z
oferowanych przez Piekarnie z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz