Pieczywo razowe, jako element zdrowej diety



  Moda na zdrowe pieczywo to już chyba standard. Kupowanie lub pieczenie ciasta, które jest przede wszystkim syte i pozbawione ulepszaczy to u nas chyba weszło na dobre. Miedzy innymi takie pieczywo również znajdziemy w ofertach Piekarni z Łukowa. Znajdziemy tam takie rodzaje chleba razowego jak: chleb razowy ze śliwką, chleb razowy wieloziarnisty, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z soją. Niegdyś pieczywo razowe było przeznaczone dla ludności ubogich, dziś dostępny dla wszystkich. Dane pokazujące spożycie chleba przez Polaków mówią o rzędach spożywania sięgających nawet 100 kg rocznie. W naszym kraju chleb razowy wytwarza się z mąki żytniej a co za tym idzie z zakwasu żytniego. Wytworzenie tego chleba jest trochę czasochłonne, ponieważ sam zaczyn trzeba robić od 3 do 5 dni, ale na szczęście proces ten robi się raz.
  W czasach współczesnych zaczęło tworzyć się przekonanie, że pieczenie ciasta i spożywanie chleba jest zbędne i powoduje tylko tycie. Z kolei chleb razowy jest dobrym źródłem błonnika. Nawet jedzenie 4 kromek na śniadanie daje nam 18 błonnika to z kolei jest połowa dziennego zapotrzebowania na niego. Chleb ten bardziej syci a to za sprawą jego konsystencji i oraz fakt, ze musimy go dłużej żuć. I bez obaw, że przybierzemy na wadze możemy zjeść do 4 kromek tego chleba. Okazuję się także, że pieczenie ciasta i wypiekanie chleba w taki sposób, aby smakował jak prawdziwy chleb domowy może mieć właściwości antynowotworowe. A to za sprawą zakwasu na chleb. To w nim tkwi cała tajemnica. Jedną z ciekawostek jest fakt, że chleb ten ma dużo kwasu foliowego, który jak zapewne każda przyszła mama wie, wspomaga rozwój płodu. Znaleźć możemy tam również cynk, który odpowiada za poprawienie odporności oraz żelaza. Żelazo zwiększa wydolność organizmu i zapobiega anemii. Są w nim również fitoestrogeny i substancje odpowiadające za wiązania kancerogeny i regulacji glikemii. Z badań europejskich dowiedzieć się możemy, iż osoby spożywające razowe pieczywo zamiast białego głównie należą do starszych grup wiekowych, należą do wyższych klas społeczno-ekonomicznych, sporadycznie palą i są bardziej aktywni fizycznie. Chleb razowy, który można znaleźć w ofertach Piekarni z Łukowa, zaleca się także osobom otyłym, które cierpią na zaparcia, choroby krążenia oraz choroby serca. Urozmaicanie sobie diety w tym przypadku też jest wskazane. Kiedy spożywamy tylko chleb razowy to może zakłócać trawienie i przyswajanie z pokarmów składników odżywczych. Dzieje się tak ze względów fitynianów. Dlatego chleb razowy owszem jest zdrowy, lecz można by zacytować sparafrazowany cytat nie samym chlebem razowym człowiek żyje. Z troski o nasze zdrowie należy jeść różne pieczywo a nie sam razowy.
  Tak jak zostało tutaj przedstawione chleb ten ma wiele plusów, ale w nadmiarze albo zbytniej ciągłości może być niekorzystny.

Komentarze