Moda na zdrowe pieczywo to już chyba standard. Kupowanie lub
pieczenie ciasta, które jest przede wszystkim syte i pozbawione ulepszaczy to u
nas chyba weszło na dobre. Miedzy innymi takie pieczywo również znajdziemy w
ofertach Piekarni z Łukowa. Znajdziemy tam takie rodzaje chleba razowego jak:
chleb razowy ze śliwką, chleb razowy wieloziarnisty, chleb razowy ze słonecznikiem,
chleb razowy z soją. Niegdyś pieczywo razowe było przeznaczone dla ludności
ubogich, dziś dostępny dla wszystkich. Dane pokazujące spożycie chleba przez
Polaków mówią o rzędach spożywania sięgających nawet 100 kg rocznie. W naszym
kraju chleb razowy wytwarza się z mąki żytniej a co za tym idzie z zakwasu
żytniego. Wytworzenie tego chleba jest trochę czasochłonne, ponieważ sam zaczyn
trzeba robić od 3 do 5 dni, ale na szczęście proces ten robi się raz.
W czasach
współczesnych zaczęło tworzyć się przekonanie, że pieczenie ciasta i spożywanie
chleba jest zbędne i powoduje tylko tycie. Z kolei chleb razowy jest dobrym
źródłem błonnika. Nawet jedzenie 4 kromek na śniadanie daje nam 18 błonnika to
z kolei jest połowa dziennego zapotrzebowania na niego. Chleb ten bardziej syci
a to za sprawą jego konsystencji i oraz fakt, ze musimy go dłużej żuć. I bez
obaw, że przybierzemy na wadze możemy zjeść do 4 kromek tego chleba. Okazuję
się także, że pieczenie ciasta i wypiekanie chleba w taki sposób, aby smakował
jak prawdziwy chleb domowy może mieć właściwości antynowotworowe. A to za
sprawą zakwasu na chleb. To w nim tkwi cała tajemnica. Jedną z ciekawostek jest
fakt, że chleb ten ma dużo kwasu foliowego, który jak zapewne każda przyszła
mama wie, wspomaga rozwój płodu. Znaleźć możemy tam również cynk, który
odpowiada za poprawienie odporności oraz żelaza. Żelazo zwiększa wydolność
organizmu i zapobiega anemii. Są w nim również fitoestrogeny i substancje
odpowiadające za wiązania kancerogeny i regulacji glikemii. Z badań
europejskich dowiedzieć się możemy, iż osoby spożywające razowe pieczywo
zamiast białego głównie należą do starszych grup wiekowych, należą do wyższych
klas społeczno-ekonomicznych, sporadycznie palą i są bardziej aktywni
fizycznie. Chleb razowy, który można znaleźć w ofertach Piekarni z Łukowa,
zaleca się także osobom otyłym, które cierpią na zaparcia, choroby krążenia
oraz choroby serca. Urozmaicanie sobie diety w tym przypadku też jest wskazane.
Kiedy spożywamy tylko chleb razowy to może zakłócać trawienie i przyswajanie z
pokarmów składników odżywczych. Dzieje się tak ze względów fitynianów. Dlatego
chleb razowy owszem jest zdrowy, lecz można by zacytować sparafrazowany cytat
nie samym chlebem razowym człowiek żyje. Z troski o nasze zdrowie należy jeść
różne pieczywo a nie sam razowy.
Tak jak zostało tutaj przedstawione chleb ten
ma wiele plusów, ale w nadmiarze albo zbytniej ciągłości może być niekorzystny.
Komentarze
Prześlij komentarz