Pieczywo razowe jako element zdrowej diety


We współczesnym świecie panuje moda na tak zwaną zdrową żywność. Nie chodzi nam przecież wyłącznie o modę, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Coraz więcej też osób dbając o szczupłą sylwetkę stosuje zdrową dietę. Wielu z nas też w myśl powiedzenia „w zdrowym ciele zdrowy duch” zwraca dużą uwagę na to, aby to, co jemy było korzystne dla naszego zdrowia. Wszystko to składa się na coraz częstsze stosowanie przez wielu z nas zdrowej diety.
Paradoksalnie wiele osób będących na diecie rezygnuje ze spożywania pieczywa, a to według większości dietetyków jest błędem. Będąc, zatem na diecie nie wyrzekajmy się pieczywa, a wręcz przeciwnie wzbogacajmy i urozmaicajmy ją dobrym wartościowym pieczywem.
To właśnie pieczywo razowe powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Najzdrowszym pieczywem jest chleb pełnoziarnisty. Wypiekany z mąki z jednego, pełnego przemiału. W procesie wielokrotnego przemiału i oczyszczania mąki pozbawia się ją, tego, co w niej najcenniejsze. Jedynie mąka razowa, z której wypieka się chleb pełnoziarnisty, czy w ogóle pieczywo razowe nie jest pozbawiona tych składników odżywczych.
Pieczywo razowe jest niezwykle bogate w błonnik, którego właściwości są nieocenione przy odchudzaniu. Hamuje uczucie głodu oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. W pieczywie razowym zawarta jest duża ilość witamin z grupy B oraz witamina E zbawiennie wpływająca na naszą skórę, cennego białka oraz wiele korzystnych minerałów. Zawartość tych odżywczych składników czyni z pieczywa razowego niezwykle zdrowy i wartościowy produkt spożywczy.

Dbając o zdrowe żywienie wybierajmy smaczne i zdrowe pieczywo Piekarni z Łukowa, odżywczy chleb pełnoziarnisty lub też na przykład chleb razowy z soją, czy wypiekany według receptur z kresów wschodnich chleb razowy wileński.
Pieczywo wypiekane z mąki razowej jest jednak ciężko strawne, dlatego należy pamiętać, że nie jest ono zalecane dla wszystkich. Osoby na diecie lekko strawnej, dzieci, czy osoby starsze mogą mieć trudności z trawieniem takiego pieczywa. Dlatego, więc dla nich lepsze będzie oferowane wtak  szerokim asortymencie przez Piekarnie z Łukowa, lekkie pieczywo „białe”.
Pieczywo razowe w tym najzdrowszy chleb pełnoziarnisty powinien być niezastąpionym elementem zdrowej diety. Ma ono, bowiem niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm, gdyż jest głównym źródłem energii oraz dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów.

 

 

Komentarze