We współczesnym świecie panuje
moda na tak zwaną zdrową żywność. Nie chodzi nam przecież wyłącznie o modę, ale
przede wszystkim o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Coraz więcej też osób
dbając o szczupłą sylwetkę stosuje zdrową dietę. Wielu z nas też w myśl
powiedzenia „w zdrowym ciele zdrowy duch” zwraca dużą uwagę na to, aby to, co
jemy było korzystne dla naszego zdrowia. Wszystko to składa się na coraz
częstsze stosowanie przez wielu z nas zdrowej diety.
Paradoksalnie wiele osób będących
na diecie rezygnuje ze spożywania pieczywa, a to według większości dietetyków
jest błędem. Będąc, zatem na diecie nie wyrzekajmy się pieczywa, a wręcz
przeciwnie wzbogacajmy i urozmaicajmy ją dobrym wartościowym pieczywem.
To właśnie pieczywo razowe powinno
znaleźć się w codziennym jadłospisie osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Najzdrowszym
pieczywem jest chleb pełnoziarnisty. Wypiekany z mąki z jednego, pełnego
przemiału. W procesie wielokrotnego przemiału i oczyszczania mąki pozbawia się
ją, tego, co w niej najcenniejsze. Jedynie mąka razowa, z której wypieka się
chleb pełnoziarnisty, czy w ogóle pieczywo razowe nie jest pozbawiona tych
składników odżywczych.
Pieczywo razowe jest niezwykle
bogate w błonnik, którego właściwości są nieocenione przy odchudzaniu. Hamuje
uczucie głodu oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. W pieczywie razowym
zawarta jest duża ilość witamin z grupy B oraz witamina E zbawiennie wpływająca
na naszą skórę, cennego białka oraz wiele korzystnych minerałów. Zawartość tych
odżywczych składników czyni z pieczywa razowego niezwykle zdrowy i wartościowy
produkt spożywczy.
Dbając o zdrowe żywienie
wybierajmy smaczne i zdrowe pieczywo Piekarni z Łukowa, odżywczy chleb pełnoziarnisty
lub też na przykład chleb razowy z soją, czy wypiekany według receptur z kresów
wschodnich chleb razowy wileński.
Pieczywo wypiekane z mąki razowej
jest jednak ciężko strawne, dlatego należy pamiętać, że nie jest ono zalecane
dla wszystkich. Osoby na diecie lekko strawnej, dzieci, czy osoby starsze mogą
mieć trudności z trawieniem takiego pieczywa. Dlatego, więc dla nich lepsze
będzie oferowane wtak szerokim
asortymencie przez Piekarnie z Łukowa, lekkie pieczywo „białe”.
Pieczywo razowe w tym najzdrowszy chleb
pełnoziarnisty powinien być niezastąpionym elementem zdrowej diety. Ma ono,
bowiem niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm, gdyż jest głównym źródłem
energii oraz dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów.
Komentarze
Prześlij komentarz