Pieczywo razowe jako element zdrowej diety

Zdrowa dieta jest niezwykle ważnym elementem naszego codziennego życia. Dzięki niej organizm lepiej funkcjonuje, jest też bardziej wydajny. Oprócz czysto fizycznych właściwości, dobre odżywianie wpływa też na zdrowie psychiczne, które w dzisiejszym zagonionym świecie jest narażone na wiele tąpnięć. Po wielu latach pewnej stagnacji, zaczęliśmy przykładać baczniejszą uwagę do tych spraw.
Ostatnimi laty poważnym problemem stała się otyłość. Urosła ona niemal do postaci choroby cywilizacyjnej. W zdrowym odżywianiu istotną rolę odgrywa spożywanie pieczywa. Doskonałym wyborem w urozmaiceniu zdrowej diety jest pieczywo razowe. Zawiera ono mnóstwo ważnych składników, pozwalających utrzymać organizm w dobrej kondycji. Jeżeli chodzi o kalorie, to w chlebach razowych jest ich najmniej. Ważną rolę odgrywa tu duża zawartość błonnika. Zwiększa on objętość pokarmu w przewodzie pokarmowym, jednocześnie nie podnosi wartości energetycznej. Sprawia też, że szybciej jesteśmy syci, dzięki czemu spożywamy go mniej. Spożywanie pieczywa razowego jest pomocne w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, co jest niezbędne w walce z nadwagą i chorobach naczyniowych. O dalszych zaletach pieczywa razowego można przeczytać tutaj. Pieczywo razowe powinno być suplementem, nie zaś zamiennikiem całodziennej diety. Jak przekonują eksperci, zalecana dawka to 15 procent z całodziennego spożycia pieczywa. Należy też pamiętać, by takiego pieczywa nie spożywać zbyt późno, gdyż organizm będzie miał problemy z jego przetrawieniem.
Dla poprawienia wartości zdrowotnych, odżywczych i smakowych producenci wyszli naprzeciw oczekiwaniom klientów. Powrócono do pieczenia chleba pełnoziarnistego. Zaczęto wprowadzać różne dodatki. Do dyspozycji mamy choćby chleb razowy z soją lub wieloma rodzajami ziaren. Wzbogaca się go wartościowym miodem. Korzysta się też z zagranicznych odmian, takich jak chleb razowy wileński lub pochodzący z Niemiec razowiec o nazwie pumpernikiel.
W przypadku pieczywa ważne jest, by w odpowiedni sposób dopasować je do naszych własnych wymogów, gdyż to, co dla jednych jest zdrowe, dla drugich już niekoniecznie. Nie powinno się go całkowicie eliminować z codziennej diety, gdyż nawet jasne pieczywo, mimo swoich wad, posiada wartości odżywcze niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Komentarze