Zdrowa dieta jest niezwykle ważnym elementem naszego codziennego życia.
Dzięki niej organizm lepiej funkcjonuje, jest też bardziej wydajny. Oprócz czysto
fizycznych właściwości, dobre odżywianie wpływa też na zdrowie psychiczne,
które w dzisiejszym zagonionym świecie jest narażone na wiele tąpnięć. Po wielu
latach pewnej stagnacji, zaczęliśmy przykładać baczniejszą uwagę do tych spraw.
Ostatnimi laty poważnym problemem stała się otyłość. Urosła ona niemal do
postaci choroby cywilizacyjnej. W zdrowym odżywianiu istotną rolę odgrywa
spożywanie pieczywa. Doskonałym wyborem w urozmaiceniu zdrowej diety jest pieczywo
razowe. Zawiera ono mnóstwo ważnych składników, pozwalających utrzymać organizm
w dobrej kondycji. Jeżeli chodzi o kalorie, to w chlebach razowych
jest ich najmniej. Ważną rolę odgrywa tu duża zawartość błonnika. Zwiększa on
objętość pokarmu w przewodzie pokarmowym, jednocześnie nie podnosi wartości
energetycznej. Sprawia też, że szybciej jesteśmy syci, dzięki czemu spożywamy
go mniej. Spożywanie pieczywa razowego jest pomocne w obniżaniu poziomu złego
cholesterolu, co jest niezbędne w walce z nadwagą i chorobach naczyniowych. O dalszych
zaletach pieczywa razowego można przeczytać tutaj. Pieczywo razowe powinno być
suplementem, nie zaś zamiennikiem całodziennej diety. Jak przekonują eksperci,
zalecana dawka to 15 procent z całodziennego spożycia pieczywa. Należy
też pamiętać, by takiego pieczywa nie spożywać zbyt późno, gdyż organizm będzie
miał problemy z jego przetrawieniem.
Dla poprawienia wartości zdrowotnych, odżywczych i smakowych producenci
wyszli naprzeciw oczekiwaniom klientów. Powrócono do pieczenia chleba
pełnoziarnistego. Zaczęto wprowadzać różne dodatki. Do dyspozycji mamy
choćby chleb razowy z soją lub wieloma rodzajami ziaren. Wzbogaca się go
wartościowym miodem. Korzysta się też z zagranicznych odmian, takich jak
chleb razowy wileński lub pochodzący z Niemiec razowiec o nazwie pumpernikiel.
W przypadku pieczywa ważne
jest, by w odpowiedni sposób dopasować je do naszych własnych wymogów, gdyż to,
co dla jednych jest zdrowe, dla drugich już niekoniecznie. Nie powinno się
go całkowicie eliminować z codziennej diety, gdyż nawet jasne pieczywo, mimo
swoich wad, posiada wartości odżywcze niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu
organizmu.
Komentarze
Prześlij komentarz