Jest wiele ciast, które lubię a wśród nich jest karpatka.
Może dlatego lubię te ciasto, że mając ułożone warstwami mogę odkrywać po kolei
poszczególną gamę smaków. A może po prostu uwielbiam je za krem, który
wspaniale rozpływa się w ustach. Ciasto można też docenić za prostotę. Nie
potrzeba do niego dużo produktów a efekt jest piorunujący. Do zrobienia naszej
karpatki potrzebować będziemy poniższe składniki.
Ciasto:
- 1 szklanka wody;
- pół kostki palmy;
- szczypta soli;
- 1 szklanka mąki;
- 5 jaj;
Teraz do garnka
musimy wlać szklankę wody, wsypać szczyptę soli i dodać pół szklanki palmy i to
wszystko zagotować. Potem 1 szklankę mąki wsypujemy do zagotowanej masy i
rozcieramy. Następnie musimy to przestudzić, dodać 5 jaj i podzielić na dwie części.
Pieczemy to w okrągłej formie, tortownicy, po około 45 minut w temperaturze 180
stopni Celsjusza.
Przechodzimy do zrobienia naszego kremu.
Krem:
- pół litra mleka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 porcja wanilii;
Wszystko należy zagotować
w garnku. Kolejno do pół szklanki mleka, odlanego wcześniej, zimnego wsypujemy
dwie łyżki kartoflanki, 2 łyżki mąki, 1 żółtko. Mieszamy to i wlewamy do
gorącego mleka. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy kostkę
masła, ucieramy, przekładamy placki karpatki. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz