Moje ulubione ciasto- karpatka



  Jest wiele ciast, które lubię a wśród nich jest karpatka. Może dlatego lubię te ciasto, że mając ułożone warstwami mogę odkrywać po kolei poszczególną gamę smaków. A może po prostu uwielbiam je za krem, który wspaniale rozpływa się w ustach. Ciasto można też docenić za prostotę. Nie potrzeba do niego dużo produktów a efekt jest piorunujący. Do zrobienia naszej karpatki potrzebować będziemy poniższe składniki.
Ciasto:
- 1 szklanka wody;
- pół kostki palmy;
- szczypta soli;
- 1 szklanka mąki;
- 5 jaj;
  Teraz do garnka musimy wlać szklankę wody, wsypać szczyptę soli i dodać pół szklanki palmy i to wszystko zagotować. Potem 1 szklankę mąki wsypujemy do zagotowanej masy i rozcieramy. Następnie musimy to przestudzić, dodać 5 jaj i podzielić na dwie części. Pieczemy to w okrągłej formie, tortownicy, po około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przechodzimy do zrobienia naszego kremu.
Krem:
- pół litra mleka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 porcja wanilii;
   Wszystko należy zagotować w garnku. Kolejno do pół szklanki mleka, odlanego wcześniej, zimnego wsypujemy dwie łyżki kartoflanki, 2 łyżki mąki, 1 żółtko. Mieszamy to i wlewamy do gorącego mleka. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy kostkę masła, ucieramy, przekładamy placki karpatki. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze