Czy rezygnacja z pieczywa to dobry pomysł?

Poszukując odpowiedniej diety, która zapewni nam zdrowy byt i wymarzoną sylwetkę, możemy się natknąć na głosy odradzające spożywania pieczywa. Oczywiście ma ono swoje wady, zwłaszcza pszenne, które zawiera najwięcej kalorii, glutenu lub innych związków. Ale czy tych samych nie posiadają też inne produkty, które spożywamy i nie zawsze są nam niezbędne?
Zrażamy się do chleba o marnej jakości, wyglądzie oraz do podróbek razowego. Pod wieloma względami będzie to słuszny zarzut. Jednak mimo tych wszystkich minusów, pieczywo powinno być nadal podstawowym elementem naszej codziennej diety. Warto wówczas postarać się o znalezienie takiej piekarni, co do której będziemy pewni o jakość produkowanego tam pieczywa. Niekiedy jesteśmy też znudzeni tym samym smakiem chleba. Powinniśmy wtedy urozmaicić nasz domowy chlebak o inne pieczywo i raczej nie powinny to być ciepłe bułeczki z hipermarketów.
Przeglądając bogatą ofertę piekarni z Łukowa, możemy natrafić na atrakcyjne w smaku i zdrowe chleby. Do wyboru mamy chleb razowy wileński, chleb pełnoziarnisty, z dodatkami nasion i kilka rodzajów chleba żytniego.
Ważną rzeczą jest natomiast dobór odpowiednich ilości spożywanego pieczywa oraz jego rodzaj. Według ekspertów, zalecane spożycie pieczywa powinno wynosić 15 procent dla pieczywa razowego, 20 procent dla jasnego pszennego oraz 65 procent dla pieczywa mieszanego z przewagą mąki żytniej.
Z powyższego wynika, że nie musimy rezygnować całkowicie z chleba. Wystarczy, że w miarę możliwości, urozmaicimy dietę o różne rodzaje pieczywa. Powinniśmy spożywać chleby mieszane z przewagą mąki żytniej, gdyż ta jest najzdrowsza. Z kolei pieczywo razowe, tak wskazane dla osób otyłych, jak wynika z rozpiski, powinno być jedynie uzupełnieniem dla codziennego pożywienia. Podobnie sprawa ma się z chlebem pełnoziarnistym lub chlebem razowym z soją lub innymi dodatkami.
Chleb wspomaga pracę mózgu, dostarcza energii, witamin i minerałów, wspomaga też układ nerwowy. Warto podjąć trochę wysiłku i odnaleźć takie pieczywo, które nie będzie nam szkodziło, tylko z korzyścią wpłynie na poprawę jakości naszego zdrowia.

Komentarze