Poszukując odpowiedniej diety, która zapewni nam
zdrowy byt i wymarzoną sylwetkę, możemy się natknąć na głosy odradzające
spożywania pieczywa. Oczywiście ma ono swoje wady, zwłaszcza pszenne, które zawiera najwięcej kalorii, glutenu lub innych związków.
Ale czy tych samych nie posiadają też inne produkty, które spożywamy i nie
zawsze są nam niezbędne?
Zrażamy się do chleba o marnej jakości, wyglądzie oraz
do podróbek razowego. Pod wieloma względami będzie to słuszny zarzut. Jednak
mimo tych wszystkich minusów, pieczywo powinno być nadal podstawowym elementem
naszej codziennej diety. Warto wówczas postarać się o znalezienie takiej
piekarni, co do której będziemy pewni o jakość produkowanego tam pieczywa.
Niekiedy jesteśmy też znudzeni tym samym smakiem chleba. Powinniśmy wtedy
urozmaicić nasz domowy chlebak o inne pieczywo i raczej nie powinny to być ciepłe
bułeczki z hipermarketów.
Przeglądając bogatą ofertę piekarni z Łukowa, możemy natrafić
na atrakcyjne w smaku i zdrowe chleby. Do wyboru mamy chleb razowy
wileński, chleb pełnoziarnisty, z dodatkami nasion i kilka rodzajów chleba
żytniego.
Ważną rzeczą jest natomiast dobór odpowiednich ilości
spożywanego pieczywa oraz jego rodzaj. Według ekspertów, zalecane spożycie
pieczywa powinno wynosić 15 procent dla pieczywa razowego, 20 procent dla
jasnego pszennego oraz 65 procent dla pieczywa mieszanego z przewagą mąki
żytniej.
Z powyższego wynika, że nie musimy rezygnować
całkowicie z chleba. Wystarczy, że w miarę możliwości, urozmaicimy dietę o
różne rodzaje pieczywa. Powinniśmy spożywać chleby mieszane
z przewagą mąki żytniej, gdyż ta jest najzdrowsza. Z kolei pieczywo razowe, tak wskazane dla osób otyłych, jak wynika z rozpiski, powinno być jedynie uzupełnieniem dla codziennego pożywienia. Podobnie sprawa ma się z chlebem pełnoziarnistym lub chlebem
razowym z soją lub innymi dodatkami.
Chleb wspomaga
pracę mózgu, dostarcza energii, witamin i minerałów, wspomaga też układ
nerwowy. Warto podjąć trochę wysiłku i odnaleźć takie pieczywo, które nie
będzie nam szkodziło, tylko z korzyścią wpłynie na poprawę jakości naszego zdrowia.
Komentarze
Prześlij komentarz