Już nie raz podejmowałem temat ciast sezonowych. A jak
ciasta sezonowe to nie może zabraknąć ciasta z jagodami. Bo jagody już
pojawiają się w lasach dzięki dobrym warunkom pogodowym. Wiadomo, że nie każdy
lubi je zbierać i ma cierpliwość do nich, ale miłośników tego owocu jest na prawdę
dużo. Sam uwielbiam jagody i doceniam je za witaminy, jakie mi dostarczają i
energie. Dlatego zaproponuje wam przepis na jedno z ciast z jagodami. Przepis
prosty i szybki do wykonania.
Składniki:
- 5 jajek;
- 185 g cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 150 ml oleju słonecznikowego;
- 270 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- pół litra świeżych jagód;
- cukier puder;
Przejdziemy teraz do
wykonania naszego ciasta z jagodami. Potrzebować będziemy blachę o wymiarach około
23cm x 33 cm. Następnie ją musimy posmarować tłuszczem i wykładamy papierem do
pieczenia. W między czasie nasze jagody płuczemy i pozostawiamy, aby trochę wyschły.
W między czasie ustawiamy nasz piekarnik, żeby się już nagrzał, na temperaturę
175 stopni Celsjusza. Następnie musimy oddzielić białka jajek od żółtek.
Pierwsze z nich, czyli białka, ubijamy na sztywną pianę. Pamiętajmy, że pod
koniec ubijania dodać musimy cukier i cukier waniliowy i ubijać dalej, aż do
momentu dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Do naszych ubitych białek należy
dodawać po kolei po jednym żółtku, pamiętając, aby dobrze je ubijać po dodaniu
każdego z nich. Pod koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. W dalszym
ciągu przepisu do naszej masy jajecznej musimy dodać przesianą mąkę i proszek
do pieczenia i mieszamy to wszystko w celu połączenia składników.
Potem należy
przelać masę do przegotowane wcześniej formy i posypać jagodami. Wkładamy do
wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35
minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz