Jagody to pyszne sezonowe owoce,
które w moim regionie częściej są nazywane borówkami. Najlepsze i najzdrowsze
są oczywiście te leśne, choć ostatnio pojawiły się też i ogrodowe tak zwane
borówki amerykańskie. Kilka dni temu, będąc na targu nie mogłam się oprzeć i
kupiłam świeże i pachnące leśne jagody z zamiarem upieczenia ciasta jagodowego.
Wykorzystałam przepis na pieczenie ciasta z malinami, nieco go zmodyfikowałam, by
wykorzystać zakupione jagody i zrobiłam z nimi wspaniałe ciasto jagodowe z
kruszonką.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 20 dag masła, 20 dag
cukru, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub 2
łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka tłuszczu
do wysmarowania formy, 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy.
Składniki do dekoracji:
1 kilogram jagód, 3 łyżki cukru.
Składniki na kruszonkę:
10 dag mąki, 5 dag masła, 5 dag
cukru.
Przyrządzanie ciasta jagodowego:
Mąkę przesiać. Oddzielić żółtka
od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę a
następnie połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Do tego wsypać przesianą
mąkę, wymieszać. Mleko z resztą cukru lekko podgrzać, a kiedy cukier się
rozpuści, wsypać proszek do pieczenia, i mieszając wlewać do mąki z jajkami.
Następnie dodać olejek lub cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, wyłożyć do
wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Wierzch ciasta
wygładzić łopatką maczaną w wodzie. Jagody opłukać i odsączyć na sitku, a
następnie przesypać je cukrem. Przygotować kruszonkę. W tym celu mąkę wymieszać
z cukrem. Masło podgrzać do konsystencji półpłynnej, wlać do mąki i dobrze
wyrobić. Włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie zetrzeć na tarce lub
pokruszyć. Przygotowane ciasto posypać kruszonką w pasy poprzeczne lub
podłużne, a następnie pomiędzy pasami ułożyć jagody. Ciasto jagodowe wstawić do
gorącego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasta z owocami zawsze doskonale
smakują w ciepłe, letnie dni, ale to zrobione przeze mnie kilka dni temu ciasto
jagodowe z kruszonką smakowało wszystkim szczególnie wyjątkowo.
Komentarze
Prześlij komentarz