Ciasto jagodowe z kruszonką


Jagody to pyszne sezonowe owoce, które w moim regionie częściej są nazywane borówkami. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście te leśne, choć ostatnio pojawiły się też i ogrodowe tak zwane borówki amerykańskie. Kilka dni temu, będąc na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam świeże i pachnące leśne jagody z zamiarem upieczenia ciasta jagodowego. Wykorzystałam przepis na pieczenie ciasta z malinami, nieco go zmodyfikowałam, by wykorzystać zakupione jagody i zrobiłam z nimi wspaniałe ciasto jagodowe z kruszonką.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 20 dag masła, 20 dag cukru, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy, 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy.
Składniki do dekoracji:
1 kilogram jagód, 3 łyżki cukru.
Składniki na kruszonkę:
10 dag mąki, 5 dag masła, 5 dag cukru.
Przyrządzanie ciasta jagodowego:
Mąkę przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę a następnie połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Do tego wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Mleko z resztą cukru lekko podgrzać, a kiedy cukier się rozpuści, wsypać proszek do pieczenia, i mieszając wlewać do mąki z jajkami. Następnie dodać olejek lub cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, wyłożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Wierzch ciasta wygładzić łopatką maczaną w wodzie. Jagody opłukać i odsączyć na sitku, a następnie przesypać je cukrem. Przygotować kruszonkę. W tym celu mąkę wymieszać z cukrem. Masło podgrzać do konsystencji półpłynnej, wlać do mąki i dobrze wyrobić. Włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć. Przygotowane ciasto posypać kruszonką w pasy poprzeczne lub podłużne, a następnie pomiędzy pasami ułożyć jagody. Ciasto jagodowe wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasta z owocami zawsze doskonale smakują w ciepłe, letnie dni, ale to zrobione przeze mnie kilka dni temu ciasto jagodowe z kruszonką smakowało wszystkim szczególnie wyjątkowo. 

 

Komentarze