Ciasto jagodowe na drożdżach

Lato mamy w pełni. Można więc delektować się różnymi owocami. Możemy je spożywać w naturalnej postaci albo zabrać się za pieczenie ciasta. Proponuję tę drugą możliwość, zwłaszcza teraz, kiedy do dyspozycji mamy jagody w swojej pełnej krasie - te mrożone smakują jakby mniej. Jagody są zresztą częstym gościem na cieście drożdżowym, a to za sprawą popularnych bułeczek jagodzianek. Dziś jednak przedstawię przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką.

Składniki:
750 g jagód, 150 g mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 80 g drożdży, 80 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, sól
Na kruszonkę:
200 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru

Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Następnie wlać letnie mleko, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, rozpuścić i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu należy dodawać kolejno pozostałą część mąki, żółtka, cukier, masło oraz sól. Wszystkie składniki wyrabiać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę i odstawić na pól godziny do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto rozsypać jagody. Składniki na kruszonkę połączyć w naczyniu i rozetrzeć do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta. Całość włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczenie ciasta powinno się odbywać w temperaturze 180 stopni, w czasie od 30 do 45 minut, do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Letnia pogoda, niedzielne popołudnie i ciasto jagodowe. Myślę, że jest to ciekawy zestaw do relaksu przed nadchodzącym poniedziałkiem.

Komentarze