Lato mamy w pełni. Można więc delektować się różnymi
owocami. Możemy je spożywać w naturalnej postaci albo zabrać się za
pieczenie ciasta. Proponuję tę drugą możliwość, zwłaszcza teraz, kiedy do
dyspozycji mamy jagody w swojej pełnej krasie - te mrożone smakują jakby mniej.
Jagody są zresztą częstym gościem na cieście drożdżowym, a to za sprawą
popularnych bułeczek jagodzianek. Dziś jednak przedstawię przepis na tradycyjne
ciasto drożdżowe z kruszonką.
Składniki:
750 g jagód, 150 g mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 80 g
drożdży, 80 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, sól
Na kruszonkę:
200 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Następnie wlać
letnie mleko, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, rozpuścić i
pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu należy dodawać kolejno
pozostałą część mąki, żółtka, cukier, masło oraz sól. Wszystkie składniki
wyrabiać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na wysmarowaną
tłuszczem formę i odstawić na pól godziny do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto
rozsypać jagody. Składniki na kruszonkę połączyć w naczyniu i rozetrzeć do
uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta. Całość
włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczenie ciasta powinno się odbywać
w temperaturze 180 stopni, w czasie od 30 do 45 minut, do momentu
uzyskania jasnozłotego koloru. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Letnia pogoda,
niedzielne popołudnie i ciasto jagodowe. Myślę, że jest to ciekawy zestaw do
relaksu przed nadchodzącym poniedziałkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz