Chleb razowy z soją


Wiemy bardzo wiele o licznych walorach zdrowotnych pieczywa razowego. Myślę też, że do jego spożywania nie muszę już nikogo specjalnie zachęcać, zwłaszcza tych, którzy znają i doceniają jego zalety. Dzisiaj chcę zachęcić do urozmaicenia chleba razowego o bardzo zdrową roślinę, jaką jest soja.
Przez wielu dietetyków zalecane jest spożywanie rozmaitych rodzajów pieczywa. Dostarczana jest, bowiem wtedy naszemu organizmowi większa ilość różnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie zalecany jest chleb razowy zawierający bardzo duże ilości błonnika, który działa jak „miotełka” oczyszczająca nasze jelita. Chleb razowy możemy urozmaicać smakowo, ale i wzbogacać w wartości odżywcze różnymi dodatkami. Mogą to być ziarna, czy nasiona roślin na przykład soi.
Soja należy do grupy roślin strączkowych. Z jej ziaren robi się wiele produktów spożywczych na przykład mleczko sojowe, czy popularne zwłaszcza wśród wegetarian kotleciki sojowe. Nie raz słyszymy, że soja jest bardzo zdrowa i należy uwzględniać ją w swoim jadłospisie. Soja wpływa korzystnie na nasze serce, obniża stężenie cholesterol. Chleb razowy z soją jest zalecany diabetykom, gdyż udowodniono nawet jego korzystny wpływ na poziom cukru. Ponad to soja to bogactwo pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, wapń i potas. Warto, więc przyrządzać z niej różne dania, czy choćby spożywać ją w postaci smacznego i zdrowego chleba razowego z soją.
Soję możemy dodać do pieczenia chleba po jej wcześniejszym przygotowaniu. Najlepiej dzień wcześniej namoczyć ją w niewielkiej ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnego dnia należy przełożyć ją do garnka gotować w lekko osolonej wodzie do jej miękkości, przez około dwie godziny. Po jej przestudzeniu i przetarciu przez sitko będzie świetna, jako dodatek do naszego chleba razowego z soją.
Możemy wykorzystać na przykład przepis, który już podawałam na chleb pełnoziarnisty z dynią, i upiec chleb razowy z soją, zamieniając dynię na soję. Możemy też wykorzystać jakiś wypróbowany już przez nas przepis na chleb pełnoziarnisty i nieco go zmodyfikować dodając do niego soję. Jeżeli zdarza się nam, że sami pieczemy chlebki to polecam wykorzystać właśnie soję, jako znakomity dodatek. Jeżeli natomiast pieczenie chleba nie jest naszym ulubionym zajęcie polecam zakupienie takiego właśnie chleba razowego z soją najlepiej z Piekarni z Łukowa.

Komentarze