Wiemy bardzo wiele o licznych
walorach zdrowotnych pieczywa razowego. Myślę też, że do jego spożywania nie
muszę już nikogo specjalnie zachęcać, zwłaszcza tych, którzy znają i doceniają
jego zalety. Dzisiaj chcę zachęcić do urozmaicenia chleba razowego o bardzo
zdrową roślinę, jaką jest soja.
Przez wielu dietetyków zalecane
jest spożywanie rozmaitych rodzajów pieczywa. Dostarczana jest, bowiem wtedy
naszemu organizmowi większa ilość różnych składników odżywczych potrzebnych do
prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie zalecany jest chleb razowy zawierający
bardzo duże ilości błonnika, który działa jak „miotełka” oczyszczająca nasze
jelita. Chleb razowy możemy urozmaicać smakowo, ale i wzbogacać w wartości
odżywcze różnymi dodatkami. Mogą to być ziarna, czy nasiona roślin na przykład soi.
Soja należy do grupy roślin
strączkowych. Z jej ziaren robi się wiele produktów spożywczych na przykład
mleczko sojowe, czy popularne zwłaszcza wśród wegetarian kotleciki sojowe. Nie
raz słyszymy, że soja jest bardzo zdrowa i należy uwzględniać ją w swoim
jadłospisie. Soja wpływa korzystnie na nasze serce, obniża stężenie
cholesterol. Chleb razowy z soją jest zalecany diabetykom, gdyż udowodniono
nawet jego korzystny wpływ na poziom cukru. Ponad to soja to bogactwo
pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, wapń
i potas. Warto, więc przyrządzać z niej różne dania, czy choćby spożywać ją w
postaci smacznego i zdrowego chleba razowego z soją.
Soję możemy dodać do pieczenia
chleba po jej wcześniejszym przygotowaniu. Najlepiej dzień wcześniej namoczyć ją
w niewielkiej ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnego dnia należy przełożyć
ją do garnka gotować w lekko osolonej wodzie do jej miękkości, przez około dwie
godziny. Po jej przestudzeniu i przetarciu przez sitko będzie świetna, jako
dodatek do naszego chleba razowego z soją.
Możemy wykorzystać na przykład
przepis, który już podawałam na chleb pełnoziarnisty z dynią, i upiec chleb razowy
z soją, zamieniając dynię na soję. Możemy też wykorzystać jakiś wypróbowany już
przez nas przepis na chleb pełnoziarnisty i nieco go zmodyfikować dodając do
niego soję. Jeżeli zdarza się nam, że sami pieczemy chlebki to polecam
wykorzystać właśnie soję, jako znakomity dodatek. Jeżeli natomiast pieczenie
chleba nie jest naszym ulubionym zajęcie polecam zakupienie takiego właśnie
chleba razowego z soją najlepiej z Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz