Chleb razowy wileński

O zaletach pieczywa z mąki żytniej lub żytniej razowej wiemy już dość dużo. Jednak, aby podnieść wartości zdrowotne i smakowe takiego pieczywa, piekarze wciąż eksperymentują i wprowadzają na rynek chleby z nowymi dodatkami lub zmienioną recepturą.
Jednym z ciekawszych przedstawicieli tego żytnio – razowego pieczywa jest chleb razowy wileński. Na Litwie chleby z mąki żytniej cieszą się dużą popularnością. Wspólna historia obu narodów, spowodowała, że w rodzinach o kresowym rodowodzie kultywuje się tradycje pieczenia takiego chleba. Ale nie tylko tam. Pozostali smakosze chleba, szukając nowych smakowych doznań, zaczęli spoglądać w tamtym kierunku. Spowodowało to jednak powstanie kilku różnych wersji tego chleba.
Chleb razowy wileński powstaje na bazie mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Tak jest w przypadku chleba wytwarzanego w piekarni z Łukowa. Są też jednak inne zestawy. Porównując składy tych chlebów, zarówno z prywatnych przepisów jak i wytwarzanych w piekarniach zauważymy, że wykorzystuje się też inne rodzaje mąki żytniej, w dodatku bez udziału pszennej. Dostrzeżemy też, że według jednych przepisów, powstaje on jedynie na zakwasie, a według drugich, na drożdżach bądź zakwasie z dodatkiem drożdży. Częstym dodatkiem, który podnosi walory smakowe tego chleba jest słód. Również w tym przypadku mamy do czynienia z pewną różnicą, bo oprócz słodu żytniego lub jęczmiennego, wykorzystuje się też słód pszenny. Chleb razowy wileński posiada ciemną piernikową barwę, która może być skutkiem użycia karmelu. Jednak w przypadku chlebów słodowych, niewielkie ilości karmelu nie są zabronione. Często występującymi dodatkami w tym chlebie są miód, powidła bądź marmolada śliwkowa oraz kminek. Dopełniają one całości smaku tego wileńskiego bochenka.
Chleb razowy wileński, z kminkową nutą, jest na pewno ciekawym odniesieniem dla poszukujących czegoś bardziej oryginalnego. Jeżeli zaś chodzi o kminek, to jest on częstym i zdrowym dodatkiem do pieczywa.

Komentarze