Tort czekoladowy


W minioną sobotę byłam gościem na małym urodzinowym przyjęciu u mojej dobrej znajomej. Wiedziałam, że będzie mieć ona wspaniały tort, gdyż sama zazwyczaj zajmuje się pieczeniem ciast. Spodziewałam się raczej tortu owocowego na przykład ze świeżymi truskawkami, tym większe, więc było moje zaskoczenie, gdy podała ona wykwintny tort czekoladowy. Wyglądał wspaniale, a co ważniejsze smakował rewelacyjnie. Mimo, że nie jestem wielbicielem czekoladowych wypieków to ciasto zachwyciło mnie, do tego stopnia, że poprosiłam ją o przepis oraz porady dotyczące pieczenia ciasta. Być może nawet kiedyś sama spróbuję upiec taki właśnie tort czekoladowy.
Oddzielnie piecze się ciasto czekoladowe oraz kokosowe i robi krem do przełożenia tortu.
Ciasto czekoladowe: zagotować pół szklanki wody z kostką margaryny, szklanką cukru i dwiema gorzkimi czekoladami. Ciasto przestudzić i dodać do niego po jednym z pięciu żółtek, trzy szklanki mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia, na koniec ubitą piane z pięciu białek. Piec około 45 minut.
Ciasto kokosowe: ubić piane z czterech białek z dwudziestoma dag cukru, dodać dwadzieścia dag kokosu, dwie łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec ciasto około trzydzieści minut.
Krem: zagotować pół litra mleka, dodać zmiksowane cztery żółtka ze szklanką cukru, cukrem waniliowym, trzema łyżkami mąki zwykłej oraz dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Po przestudzeniu kremu utrzeć go mikserem z kostką masła na puszystą masę a na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę.
Przekładanie tortu czekoladowego: ciasto czekoladowe przekroić na połowę, krem podzielić na dwie części. Posmarować dolną połowę ciasta czekoladowego warstwą kremu, położyć ciasto kokosowe i też posmarować je warstwą kremu, przykryć drugą połową ciasta czekoladowego. Całość obficie polać polewą czekoladową, można też obsypać kokosem. Tort czekoladowy to wyśmienite ciasto, którego smakiem zarówno domownicy, jak i nasi goście długo się będą delektować. 

 

.  

 

Komentarze