Czasami zdarza się, że mając nadmiar jabłek lub innych
owoców nie wiemy co z nimi zrobić. Odpowiedzią mogą być torciki lub torty
owocowe, przygotowane bez nadmiernego wysiłku i skomplikowanych receptur. Poniżej
przepis na torcik jabłkowy z polewą z lukru mleczno - waniliowego.
Składniki na torcik:
Szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka kaszy manny (około 20 dag), dwa
jabłka, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, margaryna i bułka
tarta (szczegóły w opisie)
Składniki na lukier:
Szklanka cukru pudru, pół szklanki mleka, cukier waniliowy, dwie łyżki
masła lub margaryny.
Wykonanie:
Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę, kaszę, cukier,
proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszane składniki podzielić na
trzy równe części. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
tortownicy, wsypać pierwszą część sypkich produktów. Na nią układamy warstwę
startych jabłek. Ponownie wysypać warstwę sypką, przyłożyć jabłkami, a następnie
przykryć trzecią częścią sypkich składników. Na wierzch trzeciej warstwy
równomiernie zetrzeć na tarce ochłodzoną margarynę. Margarynę można równie
pokroić w cienkie plastry i ułożyć ją na wierzchu przyszłego tortu. Piec
około godziny w temperaturze 200 stopni do czasu, aż warstwa margaryny
rozpuści się, a powierzchnia ciasta będzie zarumieniona.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki zagotować na małym ogniu. Gotować około 1 – 2 minuty
od momentu zagotowania masy. Smarować tort ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.
Takim szybkim
sposobem można pokusić się o przygotowanie tortu owocowego, nie mając zbyt
wiele czasu. Podobne torciki można przygotować z porzeczek, agrestu lub
truskawek. Pieczenie ciast daje dużo radości i satysfakcji. Nie zawsze jednak
wychodzi tak jak tego oczekujemy, co powoduje niechęć do dalszych prób. Warto
więc zaczynać od mniejszych rzeczy. Wychodzą równie smacznie i ładnie,
jednocześnie pozwalają nabrać wprawy, bez obaw o zmarnowanie drogich
składników.
Komentarze
Prześlij komentarz