Szybki tort owocowy

Czasami zdarza się, że mając nadmiar jabłek lub innych owoców nie wiemy co z nimi zrobić. Odpowiedzią mogą być torciki lub torty owocowe, przygotowane bez nadmiernego wysiłku i skomplikowanych receptur. Poniżej przepis na torcik jabłkowy z polewą z lukru mleczno - waniliowego.

Składniki na torcik:
Szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka kaszy manny (około 20 dag), dwa jabłka, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, margaryna i bułka tarta (szczegóły w opisie)
Składniki na lukier:
Szklanka cukru pudru, pół szklanki mleka, cukier waniliowy, dwie łyżki masła lub margaryny.

Wykonanie:
Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszane składniki podzielić na trzy równe części. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy, wsypać pierwszą część sypkich produktów. Na nią układamy warstwę startych jabłek. Ponownie wysypać warstwę sypką, przyłożyć jabłkami, a następnie przykryć trzecią częścią sypkich składników. Na wierzch trzeciej warstwy równomiernie zetrzeć na tarce ochłodzoną margarynę. Margarynę można równie pokroić w cienkie plastry i ułożyć ją na wierzchu przyszłego tortu. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni do czasu, aż warstwa margaryny rozpuści się, a powierzchnia ciasta będzie zarumieniona.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki zagotować na małym ogniu. Gotować około 1 – 2 minuty od momentu zagotowania masy. Smarować tort ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.

Takim szybkim sposobem można pokusić się o przygotowanie tortu owocowego, nie mając zbyt wiele czasu. Podobne torciki można przygotować z porzeczek, agrestu lub truskawek. Pieczenie ciast daje dużo radości i satysfakcji. Nie zawsze jednak wychodzi tak jak tego oczekujemy, co powoduje niechęć do dalszych prób. Warto więc zaczynać od mniejszych rzeczy. Wychodzą równie smacznie i ładnie, jednocześnie pozwalają nabrać wprawy, bez obaw o zmarnowanie drogich składników.

Komentarze