Przez wszystkich uwielbiane za ich wspaniały
smak, prostotę oraz nadzienia, którymi są obdarzane. Mające co roku własne
święto, gdzie dbanie o kalorie spożywane schodzi na drugi plan. Chodzi
oczywiście o znane i cenione ciasto, jakim jest pączek.
Okazuje się, że tego dnia przeciętny
Polak potrafi zjeść 2.5 pączka, a z kolei wszyscy Polacy w ten
jeden dzień zjedzą ich niespełna 100 milionów. Z takim obżarstwem wiąże się przesąd,
który mówi, że jedzenie pączków tego dnia przynosi szczęście, a niejedzenie ich
- niepowodzenie. Ciasta te są w najróżniejszych postaciach pulchne, okrągłe,
drożdżowe ciastko z nadzieniem konfiturowym, owocami lub budyniem. Są one smażone na ciemnozłoty
kolor na głębokim tłuszczu. Ich cechą charakterystyczną jest
jasna obwódka wokół. A już szczytem rozkoszy jest, kiedy pączkowe ciasto zostanie
oprószone na wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Pączek wielu z nas
kojarzy się z naszą ojczyzną. Ale nic bardziej mylnego. Te wspaniałe ciasto
trafiło na polskie stoły najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub
Starożytnego Rzymu. Królowały one na stołach w czasach karnawałów oraz obfitego
tłustego jedzenia. Początki pączka wyglądały tak, że było to ciasto chlebowe, które
było nadziane słoniną i smażone w smalcu. Taki przysmak serwowano
z tłustymi mięsami a całość zapijano alkoholowymi trunkami. Czasy, kiedy
zaczęto przyrządzać i podawać to ciasto, jako słodki przysmak sięgają XVI
wieku. Polskie źródła historyczne pokazują, że pączek był ceniony na królewskim
dworze. Świadczyć mogą o tym wzmianki serwowania pączka na dworze króla Augusta
III. A o pączkach pisał Mikołaj Rej, jako o tradycyjnym polskim deserze.
Okazuje się, że zależnie od regionu Polski pączek jest znany pod inną nazwą.
Ciasto to na np. Śląsku znane jest, jako kreple od niemieckiego słowa Krapfen,
co oznacza ciasto smażone w tłuszczu. Zastępcze nazwy dla pączka to takie
określenia jak: bliny czy babałuchy.
Niezależnie od nazw czy regionu
pączek jest cenionym ciastem i idealnym do poczęstowania podczas spotkań przy
kawie. To tak po krótce, jeśli chodzi o historie pojawienia się pączka na
polskich stołach.
Komentarze
Prześlij komentarz