Letnie imprezy nie mogą odbyć się
bez słodkiego deseru. Jak przygotować coś, co nie zajmie nam dużo czasu, a
będzie smakowało gościom i zachwyci swoim wyglądem? Oto sprawdzony przepis na
sernik na zimno z galaretkami i owocami, który zrobiony w okrągłej tortownicy
może też być doskonałym tortem owocowym na lato
Składniki do przygotowania
ciasta:
1 duża paczka biszkoptów, 4
galaretki owocowe (2 żółte i 2 czerwone), 6 łyżeczek żelatyny, 3 waniliowe
serki homogenizowane oraz owoce.
Wykonanie ciasta:
Galaretki wsypać do trzech
osobnych miseczek (w jednej mają być dwie a w pozostałych dwóch po jednej),
wlać do nich gorącą wodę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszać do ich
rozpuszczenia, potem porządnie schłodzić. Każdy serek homogenizowany oddzielnie
wymieszać z dwoma łyżeczkami rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej
żelatynie. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Wlać zastygający się serek,
wstawić do lodówki na 15 minut. Wyjąć z lodówki i wylać na ten serek tężejącą
galaretkę, całość sernika ponownie studzić w lodówce. W ten sposób wylewamy
kolejne warstwy serka i galaretki. Przed ostatnim zalaniem galaretką najpierw
układamy owoce na przykład maliny, czy truskawki i dopiero potem wylewamy na
nie dwie galaretki o smaku tych owoców. Powstałe ciasto wstawić do lodówki na
dwie godziny. Wyjąć ciasto z tortownicy i pokroić na kawałki. Najlepiej smakuje
schłodzone, dlatego należy podawać je prosto z lodówki. Zamiast gotowych
biszkoptów można oczywiście samemu zająć się pieczeniem ciasta biszkoptowego,
ale zajmie to nam więcej czasu, dlatego polecam wykorzystanie gotowych ciastek
biszkoptowych, które doskonale komponują się z serkami homogenizowanymi.
Sernik na zimno z galaretkami i
owocami to niezwykle delikatne ciasto, wspaniałe na upalne letnie dni.
Komentarze
Prześlij komentarz