Sernik na zimno z galaretkami


Letnie imprezy nie mogą odbyć się bez słodkiego deseru. Jak przygotować coś, co nie zajmie nam dużo czasu, a będzie smakowało gościom i zachwyci swoim wyglądem? Oto sprawdzony przepis na sernik na zimno z galaretkami i owocami, który zrobiony w okrągłej tortownicy może też być doskonałym tortem owocowym na lato
Składniki do przygotowania ciasta:
1 duża paczka biszkoptów, 4 galaretki owocowe (2 żółte i 2 czerwone), 6 łyżeczek żelatyny, 3 waniliowe serki homogenizowane oraz owoce.
Wykonanie ciasta:
Galaretki wsypać do trzech osobnych miseczek (w jednej mają być dwie a w pozostałych dwóch po jednej), wlać do nich gorącą wodę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszać do ich rozpuszczenia, potem porządnie schłodzić. Każdy serek homogenizowany oddzielnie wymieszać z dwoma łyżeczkami rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej żelatynie. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Wlać zastygający się serek, wstawić do lodówki na 15 minut. Wyjąć z lodówki i wylać na ten serek tężejącą galaretkę, całość sernika ponownie studzić w lodówce. W ten sposób wylewamy kolejne warstwy serka i galaretki. Przed ostatnim zalaniem galaretką najpierw układamy owoce na przykład maliny, czy truskawki i dopiero potem wylewamy na nie dwie galaretki o smaku tych owoców. Powstałe ciasto wstawić do lodówki na dwie godziny. Wyjąć ciasto z tortownicy i pokroić na kawałki. Najlepiej smakuje schłodzone, dlatego należy podawać je prosto z lodówki. Zamiast gotowych biszkoptów można oczywiście samemu zająć się pieczeniem ciasta biszkoptowego, ale zajmie to nam więcej czasu, dlatego polecam wykorzystanie gotowych ciastek biszkoptowych, które doskonale komponują się z serkami homogenizowanymi.
Sernik na zimno z galaretkami i owocami to niezwykle delikatne ciasto, wspaniałe na upalne letnie dni.      

Komentarze