Makowiec zawijany na cieście
drożdżowym polany lukrem to jedno z tych ciast, które zazwyczaj pojawiają się
wśród świątecznych wypieków. Nie musimy przecież czekać, aż do świąt, aby
delektować się smakiem takiego makowca. Polecam pieczenie ciasta według
przepisu mojej mamy:
Składniki na ciasto drożdżowe:
50 dag mąki, 3 dag drożdży, 5 dag
cukru, ¼ litra letniego mleka, 2 jajka, 15 dag masła, 5 dag bakali, skórka
otarta z jednej cytryny, szczypta soli.
Składniki na masę makową:
20 dag maku, 10 dag cukru, 2
łyżki masła, 2 łyżki miodu, 3 jajka, aromat migdałowy oraz bakalie (rodzynki,
orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa).
Składniki na lukier:
20 dag cukru pudru, 1 białko, sok
z jednej cytryny.
Przyrządzanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiać do miski. We
wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru,
wlać mleko, zamieszać z niewielką ilością mąki i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Następnie dodać jajka, pozostały cukier, roztopione masło, skórkę otartą z
cytryny, bakalie oraz sól. Wyrobić z mąką i rozczynem drożdżowe ciasto.
Wyrabiać je tak długo, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu
ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Pozostawić pod przykryciem, w
ciepłe miejsce na około pół godziny do ponownego podrośnięcia.
Przyrządzanie masy makowej:
Mak gotować na wolnym ogniu w
wodzie lub mleku przez około godzinę. Odcedzić z nadmiaru wody. Po
przestudzeniu zmielić go w maszynce trzy razy. Do zmielonego maku dodać cukier,
masło, miód, żółtka, bakalie, aromat, na koniec dodać pianę z białek. Dokładnie
wymieszać i wymasować masę makową.
Przyrządzanie makowca:
Ciasto drożdżowe wyłożyć na
oprószonej mąką stolnicy, podzielić na dwie części i pojedynczo rozwałkować na
grubość jednego centymetra. Masę makową podzielić na dwie części, równomiernie
rozsmarować na ciastach. Oba dłuższe boki ciasta zwinąć od zewnątrz do środka,
zawinąć na końcach. Makowce ułożyć na natłuszczonej foremce i pozostawić do
wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40
minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Przyrządzanie lukru do dekoracji:
Przesiany cukier puder ucierać z
białkiem oraz sokiem z cytryny do uzyskania jego białego koloru.
Ciepłe makowce posmarować lukrem
i ozdobić posiekanymi migdałami. Te smakowite zawijane ciasta drożdżowe z
makiem to wypiek, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, ale nie
tylko, możemy je przecież przyrządzać przez cały rok.
Komentarze
Prześlij komentarz