Ciasta makowe znane są nam od
lat. Najbardziej popularne w czasie świąt, również w pozostałe dni
znajdują wielu amatorów. Poniżej przepis na dwa tradycyjne makowce.
Składniki na ciasto, dwie porcje:
2,5
szklanki mąki, 13 dag margaryny, 8-10 łyżek cukru, 5 dag drożdży, 3 żółtka,
szklanka mleka, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, jajo do smarowania ciasta
Składniki na masę, dwie porcje:
25 dag maku, 3 - 5 łyżek cukru, 8 dag
margaryny, 2 białka, 1 cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy
Przygotowanie ciasta
Z drożdży, odrobiny cukru, ciepłego
mleka i mąki przygotować rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn i resztę mleka.
Wyrabiać ciasto. Następnie dodać roztopioną i lekko ostudzoną margarynę i dalej
wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Wówczas przykryć je, pozostawiając
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej
Mak zalać wrzącą wodą i gotować na
małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzić i zemleć go
dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Margarynę roztopić, dołożyć do niej
mak, cukier zwykły i waniliowy, ewentualnie 2-3 łyżki miodu i bakalie. Masę
smażyć przez około 10 minut, cały czas mieszając. Z białek ubić sztywną pianę i
połączyć z ostudzoną masą.
Jeżeli przygotowanie masy stanowi
problem, to można ją kupić, jako gotowy produkt w puszce.
Etap końcowy
Wyrośnięte ciasto i masę podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na
prostokąt o wymiarach około 30 x 25 centymetrów. Masę rozsmarować na
cieście pozostawiając po bokach nieco wolnej przestrzeni, a następnie zwinąć w
rulon. Tak samo uczynić z drugą połową. Przełożyć do wysmarowanej
tłuszczem formy i pozostawić do dalszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować
rozmąconym jajkiem Piec w temperaturze 160-180 stopni, przez około 50 minut.
Oprócz ciasta
drożdżowego, makowiec można przygotować też w nieco prostszy sposób, na płaskim
kruchym cieście. Nie straci on wtedy nic, ze swojego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz